OEKRAÏNE
Russische invasie: Situatierapport dag 411
DOOR PHIL BAINBRIDGE

10 april 2023 – Uit gelekte documenten van het Pentagon blijkt dat de Oekraïense S-300 luchtverdediging en munitie bij het huidige gebruik tegen 2 mei uitgeput zouden kunnen zijn, wat van cruciaal belang zou kunnen zijn voor de controle over het luchtruim.

Oekraïense functionarissen hebben het lek aan de kaak gesteld als nepinformatie en dat het deel uitmaakt van een Russische desinformatiecampagne, waarbij schattingen op het slagveld voor Oekraïense slachtoffers ook zijn gewijzigd om hoger te lijken en Russische slachtoffers lager.

Desalniettemin zijn de VS een interagency-onderzoek gestart om de geldigheid van de documenten te beoordelen en te beoordelen, waarbij de breedte van de gegevens – uit Oekraïne, China, het Midden-Oosten en Afrika – suggereert dat het mogelijk afkomstig is van een Amerikaanse bron in plaats van een van zijn bondgenoten, aangezien veel van de papieren alleen in Amerikaanse handen waren. Amerikaanse functionarissen hebben ook gespeculeerd dat Rusland of pro-Russische elementen achter het lek zouden kunnen zitten.

Het lek zou ook gevolgen kunnen hebben voor de betrekkingen tussen de VS en zijn bondgenoten, nadat beweringen naar voren kwamen dat de CIA in Zuid-Korea de discussies van hoge functionarissen had gevolgd over wapenverkopen die in Oekraïne terechtkwamen.

error: Kopiëren mag niet!