Benzineprijs hoger dan minimumloon… – “Dit is onkan”

De heer Melvin, die al 10 jaren taxichauffeur is, sprak met de redactie van Dagblad Suriname over de alsmaar stijgende benzineprijs. “De benzineprijs is voor de zoveelste keer verhoogd en nog erbij onaangekondigd, dit is onkan, er wordt helemaal geen rekening met het volk gehouden en er is ook helemaal geen respect”, aldus de chauffeur.

“ik rij al tien jaren taxi, wat er nu gebeurt met die olieprijs is onkan, ik maak dit voor het eerst mee. De olieprijs is hoger dan het vastgestelde minimumloon. Ik werk nu alleen om olie te betalen.” 

Het moment dat de olieprijs omhoog gaat, stijgen alle prijzen in de winkel en niemand die voor ons op omkomt. De overheid houdt tal van vergaderingen over koersontwikkelingen, maar niets gebeurt er. “Die burger voelt het nu en er moeten nu maatregelen komen. We willen nu niets meer horen dat we een importland zijn en zo, want dat weten we en  niet nu en ook niet morgen ga je dat kunnen veranderen”, aldus Melvin.

“Ik kan niet meer, ik ga letterlijk dood”

“Die burger is letterlijk en figuurlijk aan hun z’n overgelaten, die overheid die moet zorgen voor de bescherming, kan dat niet, dan komt de president aangeven, dat hij 25 mei een andere koers gaat varen, mi gado, dan zijn wij al dood. Niets wat deze regering doet komt is ten voordelen van het volk, alleen maar ten nadele”, benadrukt Melvin. “Je raakt alleen maar geconfronteerd met corruptiegevallen, dan hoor je iets van een geheime rekening, dan hoor je corruptie bij de EBS, je wordt er gek van. Eerlijk ik kan niet meer, ik ga letterlijk dood”, geeft de taxichauffeur emotioneel aan.

Mark geeft een algemeen beeld van wat de stijging van de benzineprijs met zich meebrengt. Hij  herinnert eraan, dat de regering onder druk van het IMF (Internationaal Monetair Fonds) afstapt van het weghalen van de subsidie. Hierdoor heeft de regering geen grip meer op haar eigen beleid en is ze volledig overgeleverd aan de grillen van het IMF met alle gevolgen voor het volk.

“Eerder was de regering geadviseerd deze geleidelijk te doen, welk model wordt doorgedrukt door de hardliners rond de president. Mogelijk wonen deze mensen niet eens in Suriname, een paar zullen eveneens verdwijnen uit ons land achterlatend een geruïneerd volk.”

De prijs van benzine

In de wereld van de auto’s is benzine een van de meest gebruikte brandstoffen om voertuigen aan te drijven. Er zijn echter verschillende componenten die bijdragen aan de verhoging van de prijs van benzine.

De eerste factor is de prijs van ruwe olie. De prijs van benzine hangt nauw samen met de prijs van ruwe olie, omdat benzine wordt geproduceerd door het raffinageproces van ruwe olie. Hoe hoger de prijs van ruwe olie, hoe hoger de productiekosten voor benzine. Een stijging van de prijs van ruwe olie resulteert dus in een stijging van de benzineprijs. Bovendien kunnen geopolitieke factoren, zoals conflicten in olieproducerende landen, de prijs van ruwe olie beïnvloeden, wat op zijn beurt de prijs van benzine kan beïnvloeden.

Een andere factor die bijdraagt aan de verhoging van de benzineprijs, is de vraag en aanbod op de wereldmarkt. Als de vraag naar benzine toeneemt, is het logisch dat de prijs ook zal stijgen.

Belasting

Naast deze factoren zijn er nog belastingen die bijdragen aan de stijgende benzineprijs.

De overheid heeft bijvoorbeeld accijns op brandstof, wat in feite een belasting is op de aankoop van brandstof. De overheid gebruikt deze belastingopbrengsten om verschillende openbare voorzieningen te financieren.

Wanneer de benzineprijs stijgt, zijn er automatisch verschillende zaken die ook in prijs omhoog gaan. Dit betekent dat consumenten meer geld moeten uitgeven om hun auto’s en andere voertuigen bij te vullen.

Dit kan een impact hebben op het bestedingspatroon van consumenten, omdat hogere brandstofkosten betekenen dat er minder geld overblijft voor andere uitgaven.

Daarnaast kunnen de kosten van transport en logistiek ook toenemen.

Bedrijven die afhankelijk zijn van vrachtwagens, schepen en vliegtuigen om hun goederen te transporteren, zullen hogere kosten moeten betalen voor brandstof.

Dit kan leiden tot hogere prijzen voor goederen en diensten, evenals verhoogde druk op de winstmarges van bedrijven. Dit betekent dat consumenten meer geld moeten uitgeven om hun auto’s en andere voertuigen bij te tanken. Dat kan weer een impact hebben op het bestedingspatroon van consumenten, omdat hogere brandstofkosten betekenen dat er minder geld overblijft voor andere uitgaven.

Overheid loopt achter wat betreft elektrische auto’s

Mark is de mening toegedaan dat de overheid achter loopt bij het maken van regelgeving ten behoeve van de invoer van elektrische voertuigen .

Deze voertuigen zijn dus niet afhankelijk van benzine, maar van een batterij die moet worden opgeladen.

Dit kan positief zijn voor het milieu en de uitstoot van broeikasgassen verminderen.

Ten slotte kan een stijgende benzineprijs ook leiden tot politieke en economische spanningen, vooral als landen afhankelijk zijn van olie-importen.

DA

error: Kopiëren mag niet!