Taalunie organiseert webinars over duidelijke juridische taal

De Taalunie organiseert dinsdag 4 en 18 april samen met de Nederlandse organisatie Gebruiker Centraal webinars over begrijpelijke juridische communicatie. Deze webinars zijn bedoeld voor ambtenaren, juristen en andere belangstellenden in Nederland, Vlaanderen en Suriname.

Het is best een uitdaging om een complexe juridische boodschap op een heldere, begrijpelijke manier over te brengen. Hoe weet je welke informatie je wel en niet opneemt? Hoe zorg je er als ambtenaar of jurist voor dat ook de burger jouw verhaal als logisch ervaart? En hoe maak je begrijpelijke zinnen waarin juridische nuances behouden blijven? Dat is het onderwerp van gesprek in de webinars.

Leren en inspireren

Op 4 april om 9.00 uur ’s ochtends in Suriname (14.00 uur in Nederland en Vlaanderen) staat het belang van opleiding en training centraal. En hoe inspireer je ambtenaren en juristen om eenvoudiger te schrijven? Raf Van Ransbeeck, directeur van het Instituut Gerechtelijke Opleiding van het ministerie van Justitie in Vlaanderen, vertelt over zijn ervaringen en initiatieven. Hans Braam, juridisch adviseur en voormalig gerechtsjurist, won in 2016 de eerste Klare taalbokaal en coördineerde een project waarmee de rechtbank Amsterdam de begrijpelijkheid van de uitspraken van bestuursrechters vergrootte. Schrijftrainer Paula van Gemen is schrijftrainer en helpt mensen en organisaties om helder en positief te schrijven – zij inspireert je met praktijkvoorbeelden en concrete schrijftips.

Aanmelden voor dit webinar kan op de website www.Gebruikercentraal.nl

Beeld gebruiken

Op 18 april is het thema ‘beeldgebruik’. Alleen duidelijke taal gebruiken is niet altijd genoeg, ook de visuele vormgeving kan het begrip verhogen. In de uitzending komt ter sprake of een visuele vormgeving van een rechterlijke uitspraak of overeenkomst het begrip vergroot. En natuurlijk hoe dat eruitziet.

Aanmelden voor dit webinar kan ook via de website www.Gebruikercentraal.nl. Wie het webinar niet live kan volgen, ontvangt twee weken na de uitzending een terugkijklink. 

Over de Taalunie

De Taalunie ontwikkelt en stimuleert beleid voor de Nederlandse taal in Nederland, Vlaanderen en Suriname, en ondersteunt het Nederlands in de wereld.

(Bron foto: Taalunie)

error: Kopiëren mag niet!