Russische Yars ICBM-strijdmacht
DOOR DUNCAN MIL

Rusland is begonnen met oefeningen met zijn Yars intercontinentale ballistische raketsystemen. De Russische Strategic Rocket Forces hebben naar schatting 149 op silo’s gebaseerde en wegmobiele Yars-systemen.

“In totaal zijn meer dan 3.000 militairen en ongeveer 300 uitrustingsstukken bij de oefeningen betrokken”, zei het ministerie van Defensie in een verklaring op de berichtendienst Telegram.

De RS-24 Yars, die in juli 2010 in gebruik werd genomen, is een verbeterde versie van de Topol-M ballistische raket. De ICBM kan drie meerdere onafhankelijk richtbare kernkoppen (MIRV’s) vervoeren die zijn ontworpen om raketverdedigingssystemen te ontwijken tot een bereik van 10.500 km.

In januari 2021 heeft het Ministerie van Defensie van de Russische Federatie informatie gepubliceerd over het raketbereik en andere kenmerken van het nieuwste Yars-S mobiele grondraketsysteem.

Het kaliber van de raket is 1,86 m en de lengte is 17,8 m. De lanceringsmassa van de raket is 46.000 kg en het laadvermogen is 1.250 kg.

De raket reist in een afgesloten transport- en lanceercontainer, waarbij de temperatuur en vochtigheid constant blijven.

Begin 2020 beschikten de Russische Strategic Rocket Forces over maar liefst 320 operationeel opgestelde raketten, die tot 1181 kernkoppen konden dragen. Het aantal ingezette kernkoppen is waarschijnlijk kleiner, aangezien Rusland anders de nieuwe START-limiet voor het totale aantal ingezette kernkoppen zou hebben overschreden.

error: Kopiëren mag niet!