De angst van kinderen en volwassen voor insecten… en kamra wintjes – Deel 1

Vliegende en kruipende insecten komen overal voor, maar worden vaak binnenshuis gezien. De vliegende en kruipende insecten, waaronder kakkerlakken, vliegende mieren, spinnen, plak todos en nog veel meer worden vaak genoeg beschouwd als eng of verschrikkers. Vele jongeren, maar ook volwassenen, geven in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname aan, dat zij een angst hebben voor deze vliegende en kruipende insecten. Maar, er zijn ook mensen die er gewoon mee spelen en zelfs sommigen hebben als huisdieren, maar hier in het land wekt het wel een angst. Overigens, ook veel mensen zijn niet echt blij wanneer ze een kamra wintje (ofwel een gekko) in huis zien kruipen op een muur.

“Ik ben wel groter dan de insecten, maar alleen het feit dat ze op je springen geeft je een griezelig gevoel”, zegt een vrouw. “Een luide gil en het insect weg slaan helpt, maar ik hou helemaal niet van ze. Mijn kinderen houden ook niet van deze insecten. Ik heb vaak last van de plak todos en zodra ik mij twee meisjes luid hoor gillen dan weet ik dat er een in de buurt is. Ik zag mijn zoon nog van het bankstel springen op de kast, omdat hij een plak to do zag. Ook al leg je de kinderen uit dat zij je niet kwaad kunnen doen, maar alleen dat zij op je plakken en vaak genoeg niet makkelijk weg te halen, schrikt hen af.”

Een man zegt, dat hij ook niet van de vliegende en kruipende insecten in huis houdt.

“De twee insecten die angst in mij op wekken zijn kakkerlakken en spinnen. Maar, ook de kamra wintje hoor. Ik wil ze helemaal niet zien. Voor de kinderen ben ik wel braaf, maar in me geef ik wel een gil. Deze dieren blijven griezelig, maar moeten er wel zijn. Zij helpen vaak genoeg met het verminderen van muggen of spinnen.”

TM

error: Kopiëren mag niet!