Aantal Haïtianen in Suriname neemt toe, maar aantal verstrekte werkvergunningen daalt

President Chandrikapersad Santokhi heeft onlangs bezoeken afgelegd aan Haïtiaanse kerkgemeenschappen. Tijdens die bezoeken heeft de president informatie gedeeld over de koopkrachtversterking van SRD 1.800 en de voedselpakketten en dat er alles aan wordt om de noden van het volk leefbaar en gezond te maken. 

Er is een belangenbehartigingsorganisatie, “Team Haïti”, die mensen registreert om in aanmerking te komen voor een stukje grond om aan landbouw te doen of te kunnen bouwen. Dagelijks zien we steeds meer Haïtianen die in Suriname actief zijn. Ook zijn ze op verschillende locaties te zien waar zij producten aan de man brengen. 

Er is door Dagblad Suriname navraag gedaan bij de afdeling Werkvergunningen en de afdeling Arbeidsstatistieken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken over hoeveel werkvergunningen er gedurende de periode 2020-2022 zijn verleend voor de groep Haïtianen. Het is algemeen bekend, dat wanneer een vreemdeling in het land arbeid wenst te verrichten er een werkvergunning moet worden aangevraagd. Opmerkelijk is dat in de praktijk de groep Haïtianen aanzienlijk groter is geworden, en het aantal verleende werkvergunningen voor deze groep met de jaren heen juist een dalende trend vertoont.  

Uit de statistieken is te halen, dat in 2020 er in totaal 62 werkvergunningen zijn verleend, in 2021 10 werkvergunningen en in 2022 werden 28 werkvergunningen verleend. De vraag die hier gesteld kan worden is of de overige groep Haïtianen zich wel legaal in het land bevindt.

De redactie van Dagblad Suriname ging in gesprek met de heer H.L om na te gaan wat hij van het bezoek van de president vond aan de Haïtiaanse kerkgemeenschappen. “De president kon betere dingen hebben gedaan,… z’n eigen Surinaamse volk moet bedelen voor een stukje grond en om in aanmerking te komen voor de SRD 1800 koopkrachtversterking.  Help je Surinaamse volk eerst en dan volgt de rest.” 

Mevrouw L.G stelt, dat zij niet ertegen is dat de president de Haïtianen ook de gelijke behandeling wil geven, maar het is naar haar zeggen nu geen prioriteit. “Het land kampt met problemen in de gezondheidssector, de koersen gaan elke dag omhoog, mensen komen niet uit,… focus eerst daarop. In plaats van zielen te winnen voor je volgende verkiezingen.” 

JM

error: Kopiëren mag niet!