Stimulatie factor “Consumptie en koopkracht”

Het is algemeen bekend dat er sprake is van devaluatie van de lokale munteenheid in het land. Een devaluatie is een verlaging van de waarde van een valuta ten opzichte van een andere valuta. Dit heeft gevolgen voor de export van een land, omdat de goederen die geëxporteerd worden dan relatief goedkoper worden voor buitenlandse kopers. De redactie van Dagblad Suriname ging in gesprek met de heer Manohar, die al jaren een fruitexporteur is. 

Voor exporteurs zoals de heer Manohar zorgt de devaluatie voor een drie dubbele voordeel voor zijn onderneming. “Ik kan hierdoor mijn winstmarge verhogen. Ook de transportkosten en de buitenlandse invoergoederen zijn hierdoor lager en mijn fruitproducten hebben meer kans om verkocht te worden in het buitenland. Je kan bijna zeggen dat deze devaluatie voordelen heeft voor ons als exporteurs.”

Voor de burgers heeft de devaluatie juist gezorgd voor een verminderd inkomen en een lagere koopkracht, gezien zij veel minder met hun geld kunnen doen. Ook heeft de devaluatie gezorgd voor negatieve effecten op de economie. Mevrouw Sherien is econoom en heeft ook haar mening hierover. “De koopkracht is zodanig verminderd, dat er minder geld in de economie circuleert met alle gevolgen van dien voor de economie.” Kortom, hoewel een devaluatie voordelen heeft voor exporteurs, hebben burgers daarentegen een verminderd inkomen als gevolg van de devaluatie. 

Dagblad Suriname vroeg de econoom welke maatregelen er in deze genomen kunnen worden om de negatieve effecten op de burgers te verminderen. “De consumptie en koopkracht moeten weer worden gestimuleerd. Dit kan onder andere door de burgers belastingverlichtende maatregelen te geven. Hierdoor kan de economie de effecten van de devaluatie enigszins helpen verzachten.”

JM

error: Kopiëren mag niet!