Franse pensioenen vergeleken
DOOR DUNCAN MIL

Massale protesten tegen de plannen van president Emmanuel Macron om de pensioengerechtigde leeftijd van Frankrijk te verhogen van 62 naar 64 werden gewelddadig nadat zijn regering hervormingen zonder stemming door het parlement had geduwd.

De Franse autoriteiten vrezen voor de veiligheid van de Britse koning Charles III en hebben een driedaags staatsbezoek uitgesteld dat op zondag (26-29 maart) zou beginnen.

Rellen in grote steden, van Parijs tot Lyon, braken donderdagnacht uit, waarbij demonstranten vreugdevuren aanstaken en projectielen naar de oproerpolitie slingerden. Meer dan 400 politieagenten raakten gewond en meer dan 450 demonstranten werden gearresteerd terwijl 300 demonstraties in het hele land meer dan een miljoen mensen trokken.

Op 16 maart koos Macron ervoor om het parlement te mijden en zijn impopulaire pensioenhervormingen op te leggen via een buitengewone constitutionele macht, het zogenaamde “Artikel 49.3.”

Artikel 49, lid 3 van de Franse grondwet bepaalt dat de regering een wetsvoorstel kan aannemen zonder stemming in de Nationale Vergadering, het lagerhuis van het parlement, na beraadslaging in een kabinetsvergadering.

Artikel 49.3 was een erfenis uit de tijd van generaal Charles de Gaulle in 1958, toen hij de Vijfde Republiek oprichtte na de periode na de Tweede Wereldoorlog met opeenvolgende kortstondige, inefficiënte regeringen.

error: Kopiëren mag niet!