Volgende stap is verjonging

Natio was na enkele maanden van inactiviteit weer in actie. Enkele dagen terug was het goede nieuws gepresenteerd, dat Aron Winter de nieuwe bondscoach wordt van Suriname. De voormalige Oranje international  die WK’s en EK’s heeft gespeeld en ook voor grote Italiaanse clubs, heeft zich vastgelegd tot 2026. Wij denken dat hij en de SVB elkaar hebben gevonden en dat betekent niets anders dan dat Winter water bij de wijn heeft gedaan en zijn verwachtingen en professionele werkwijze zeer heeft moeten aanpassen.

Winter is te groot voor Suriname, dat hebben we eerder gesteld. Hij past niet bij het Surinaamse amateurisme, maar we denken dat hij enorm geeft om Natio en zijn land van geboorte. Suriname die op plaats no 139 staat op de FIFA ranglijst had een wereldtopper op bezoek en dat was niemand minder dan Mexico die op plaats nummer 15 staat. Mexico is een ijzersterk land op WK’s en is een absolute topper in het regionaal voetbal. Het Surinaams voetbalelftal heeft zich zeer kranig gedragen en de Surinaamse eer wel hoog gehouden. In de eerste helft heeft Suriname een gelijk opgaande wedstrijd gespeeld tegen de Mexicanen en werden er meer kansen aan Surinaamse zijde geschapen dan bij de tegenstanders. Mexico kon helemaal niet in haar spel komen en er werd gerust met een 0-0. Als we ons niet vergissen is het voor het eerst in de geschiedenis dat Suriname met een gelijke ruststand eindigde in een wedstrijd tegen Mexico. In de tweede helft zakte het spelniveau van Suriname maar het was niet zo dat Suriname overmeesterd werd door Mexico. Het Midden-Amerikaans land zette wel druk op het doel van Suriname, meer dan de eerste helft, en dat leidde tot drukte voor het Surinaams doel. Het eerste doelpunt kwam uit een spelhervatting en het was in het begin duidelijk dat de scorende speler in buitenspelpositie was.

We vragen ons af waarom in wedstrijden van kleine landen als Suriname er geen VAR wordt toegepast. Overigens moet ook gezegd worden dat de arbitrage vooral in de eerste helft meer geneigd was om sympathiek te zijn naar het grotere voetballand. Zo werd een duidelijke handsbal in het strafschopgebied niet bestraft door de arbiter. Door de druk scoorde Suriname ook in eigen doel. Mexico schoot een penalty die wel aan het land werd toegekend, hoog over het Surinaamse doel, anders had het een 0-3 zijn geworden. Dat zou iets pijnlijker zijn dan de 0-2.

In elk geval moet gezegd worden dat het Surinaams team een heel volwassen partij heeft gespeeld en dat Suriname waardig is vertegenwoordigd. Opvallend was de inzet van alle spelers. Vooral de inzet van Geraldo Becker was opvallend, omdat deze professional in eerdere wedstrijden niet uitblonk door inzet en ijver. In deze wedstrijd was het duidelijk dat Becker een beter resultaat wilde, ondanks hij het ingetapete lichaamsdelen speelde.

Teleurstellend was wel dat Winter de wendbare en snelle jongens die vooral voorin verschil zouden kunnen uitmaken, heel lang op de bank heeft gehouden en met oudere spelers heeft gespeeld. Deze spelers toonden beperkingen en konden geen druk naar voren uitoefenen. Bij de wissels zijn de verkeerde spelers naar ons oordeel in de wedstrijd ingebracht. Zo was de spits die was ingebracht een statische speler die in de voeten moet worden aangespeeld, terwijl zwakkere teams die niet op balbezit gaan kunnen spelen, juist spelers nodig heeft die naar links en rechts kunnen uitwaaieren en zeer mobiel zijn. Die jongens zijn in blessuretijd in de wedstrijd ingebracht en sommige van ze hebben niet eens een bal aangeraakt.

Suriname speelde tegen een Mexico die niet op een 100% sterkte naar Suriname was afgereisd. Ergens leek het erop dat arrogantie van de Mexicanen zou worden afgestraft, dat ze zich zouden verslikken. Maar in de tweede helft herpakten de Mexicanen en konden 2 doelpunten maken. Suriname heeft niet op volle potentie kunnen spelen omdat de jongere spelers die kilometers kunnen maken te lang op de bank zijn gehouden. De Surinaamse trainer heeft geen vertrouwen nog in de jongere spelers en dat wreekt zich in verlies van punten. Suriname had een beter resultaat kunnen neerzetten als gekeken wordt naar de wedstrijd zelf, maar voor Suriname is het in het algemeen geen zonde om met 0-2 van Mexico te verliezen, integendeel is het een goede stand.

Er zijn spelers die niet weg te slaan zijn van Natio, maar die spelers zijn nu aan de oudere kant. Sommige van ze komen duidelijk tekort maar trainers blijven ze hele wedstrijden laten spelen. De spelers die voor Suriname willen uitkomen, daar hebben we respect voor, maar we moeten gaan voor een zakelijke doorselectie. We hopen dat die doorselectie plaatsvindt dat op gepast wijze vervanging en versterking plaatsvindt. Natio speelt goede wedstrijden, maar het kan beter. We moeten gaan van redelijke wedstrijden naar punten vergaren.