Groots aangekondigd “Alles Plat” protestactie niets meer en niets minder dan aanbieden conceptwet Kiesregeling aan Assemblee

De met de nodige bombarie aangekondigde protestactie “Alles Plat” van vrijdag 24 maart bleek niets meer en niets minder te zijn, dan het door een paar trekkers van het protest aanbieden van een conceptwet Kiesregeling aan Assembleevoorzitter Marinus Bee. 

De opkomst bij de protestactie was zeer laag. Een handjevol mensen was op de protestoproep afgekomen. Mogelijk was de animo deze keer zo gering, omdat de actievoerders plotseling kwamen met het aanbieden van die conceptwet als doel van het protest en niet meer met een krachtig geluid tegen het beleid van de regering en tegen de regering. Vele burgers zullen dat niet hebben begrepen en waren kennelijk niet bereid om daarvoor nu de straat op te gaan.

“Economische lamlegging”

Overigens liet een van de zogenoemde trekkers van het protest, activiste Maisha Neus, nog voordat de conceptwet Kiesregeling aan het parlement was aangeboden, duidelijke taal horen voor een van de vele camera’s. Ze liet al weten, dat het eerstvolgende protest buiten Paramaribo gaat plaatsvinden en dat het dan zal gaan om een “economische lamlegging”. 

Wil je als activisten op goede voet blijven met iedereen, dan zijn dergelijke uitspraken niet echt handig. Overigens, zal nimmer van een economische lamlegging sprake kunnen zijn, nu het bedrijfsleven niet van zins lijkt om na iedere actieropoep te besluiten bedrijven op te roepen de deuren dicht te houden. 

Spookcentrum – Centrum van rust en agenten en militairen

Het centrum van Paramaribo leek vrijdagochtend een spookcentrum. Ondanks toegezegde veiligheidsmaatregelen door de bevoegde instanties bleken toch uit voorzorg vele winkeliers hun zaken dicht te hebben gehouden. Ook vele standhouders van de Centrale Markt waren thuis gebleven en veel scholen sloten al om tien uur, omdat vele ouders uit voorzorg hun kinderen thuis hadden gehouden. Iedereen vreesde toch voor een herhaling van zwarte vrijdag 17 februari. Agenten en militairen waren wel overal zichtbaar aanwezig en waren deze keer op alles voorbereid.

De nu aangeboden conceptwet komt overigens uit de koker van de bekende advocate mr.  Jennifer van Dijk-Silos.

De Assemblevoorzitter bedankte de paar activisten voor die conceptwet. Hij zei het document door te zullen sturen naar de Assembleeleden. Bee benadrukte wel, dat het wijzigen van de Kiesregeling anders is dan andere wetten. “We gaan een academische week organiseren, want er zijn verschillende voorstellen en rapporten. Misschien kunnen we dit van u ook meenemen. U begrijpt ook, dat we 34 stemmen nodig hebben voor goedkeuring, we gaan dus met elkaar moeten praten”, zo liet hij de activisten weten. 

De activisten zijn en blijven activisten en konden het dan ook niet laten om wat dreigende woorden richting de Assemblee te uiten. Gesteld werd immers, dat indien de nu aangeboden conceptwet niet serieus in behandeling wordt genomen – woorden van gelijke strekking – dat dan ” de acties een ander karakter zullen krijgen”. Van enige tact onder de actietrekkers lijkt geen sprake te zijn.

De woorden werden onder andere aangehoord door de Assembleeleden Stephen Tsang en Rabin Parmessar van de NDP en de vicevoorzitter van het parlement en VHP-Assembleelid Dew Sharman. 

Het bleef vrijdag verder rustig in het centrum van Paramaribo. Na het aanbieden van de conceptwet aan de Assemblee bleken alle activisten en het handjevol demonstranten net zo stil als ze waren gekomen te zijn vertrokken en alles dat dicht was kon weer open.

PK

error: Kopiëren mag niet!