Maximale ontzegging rijbevoegdheid in aanrijdingszaak bekende worstman

In de zaak waarin de 19-jarige Ruiz G. wordt verweten met grote snelheid te hebben gereden over de Kwattaweg en daarbij een aanrijding te hebben veroorzaakt, waardoor worstman Raymon Ford het leven heeft gelaten, was Kantonrechter Roy Elgin niet zuinig bij het opleggen van zijn straf.

Uit de tenlastelegging blijkt, dat Ruiz G. met een gemiddelde snelheid van 130 km/u reed en daarmede de toegestane snelheid ter plaatse met meer dan 50 km/u heeft overschreden. 

Bij deze aanrijding waren 2 twee voertuigen (een Vitz en een Mercedes) betrokken en de fiets gereden door Ford Raymond.

Alle betrokkenen reden op de linkerzijstrook van de Kwattaweg, waarbij Ford voor reed. De weg was glad, omdat het regende. Ruiz wenkte met het grootlicht van zijn voertuig (de Mercedes) dat hij de Vitz wilde inhalen. Ter plaatse geldt echter een inhaalverbod. De Vitz passeerde op dat moment Ford en kwam deels op rechterhelft. Ruiz, die de Vitz dichtbij genaderd was, week uit naar links en botste tegen de achterzijde van Vitz en reed hierna Ford aan. Beide voertuigen verloren hierna de controle over de besturing en kwamen tegen schuttingen tot stilstand. De voertuigen hebben beide een enorme schade opgelopen. 

Ford overleefde deze aanrijding niet. Hij werd 58 meter van de plaats van de aanrijding aangetroffen. Uit het obductieverslag blijkt, dat hij is overleden aan de inklemming van de kleine hersenen door zware hoofdtrauma. Uit beelden die op de vorige zitting zijn bekeken blijkt, dat Ruiz eerder op de avond ook op de kruising Kwattaweg en Washingtonstraat heel hard heeft gereden. 

Ruiz ontkent desondanks de veroorzaker van deze aanrijding te zijn en stelt dat de andere bestuurder zomaar op zijn weghelft is gekomen. 

“Ruiz ik vergeef je” 

Op de vorige zitting is de moeder van Ford gehoord en heeft verklaard dat de familie van Ruiz haar bijzonder veel bijstand heeft geboden en de kosten heeft helpen dragen. Ook heeft de vader van Ruiz beloofd te blijven helpen met de zorg van de kinderen van Ford. “Ruiz ik vergeef je”, zei de moeder van Ford. Zij heeft nog een openstaande rekening van SRD 15.000.

Inmiddels heeft de bestuurder van de Vitz een offerte van SRD 126.100 voor de reparatie van zijn voertuig aangeboden aan de vervolging

Het Openbaar Ministerie achtte het bewijs wel geleverd tegen Ruiz, ondanks zijn ontkentenis en eiste een gevangenisstraf van 24 maanden waarvan 18 maanden voorwaardelijk met bevel van gevangenhouding en een proeftijd van 3 jaar. Ook werd een rijontzegging voor 2 jaar gevorderd ingaande vanaf de invrijheidstelling en de verplichting tot betaling van SRD 15.000 en SRD 126.100  binnen 6 maanden na invrijheidstelling te vervangen door 3 maanden hechtenis bij niet betaling.

De verdediging van Ruiz, bestaande uit advocaten Irvin Kanhai en Murwin Dubois, voerden hierna gelijk hun pleidooi. Kanhai wierp als formeel verweer op dat Kantonrechter Elgin eerder de rechtmatigheidstoets van de inverzekeringstelling van Ruiz had gedaan en derhalve enig onderzoek in deze zaak had gedaan en op straffe van nietigheid geen behandeling van de zaak ter terechtzitting mocht doen. Indien de rechter dit verweer zou verwerpen, vroeg Kanhai om een correctie op te leggen gelijk aan het voorarrest.

Dubois voerde een bewijsverweer en een strafmaatverweer. Hij stelde dat de bestuurder van de Vitz ook onverantwoordelijk rijgedrag heeft vertoond door zonder enig reden van rijbaan te veranderen. Ook is gebleken dat deze bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde. “Waarom is Ruiz  dan alleen aansprakelijk gesteld voor alle schuld?”, vroeg Dubois zich af.

De bestuurder van de  Vitz heeft het claxonneren en groot licht door Ruiz waargenomen in zijn achteruitkijkspiegel, maar daarop niet gereageerd. Ondanks hij zag, dat Ruiz zo dicht achter hem was, besloot hij de fietser toch in te halen. De ontkenning van verdachte Ruiz is vanwege het getoond gedrag van de bestuurder van de Vitz, stelde Dubois. De bestuurder van de  Vitz  is aanmerkelijk onvoorzichtig geweest en heeft Ruiz vanwege de grote snelheid niet adequaat kunnen reageren. 

Hij vroeg de rechter Ruiz vrij te spreken van dood door schuld en alleen te veroordelen voor het rijden met een hoge snelheid. Dubois vroeg hoe effectief een straf is tegen een 19-jarige verdachte die schoolgaand is. De reeds ondergane detentie heeft bij Ruiz het effect al overgebracht, namelijk de correctie en het schrikeffect. Hij vroeg de rechter in ieder geval ernstig af te wijken van het strafvoorstel.

Kantonrechter Elgin rekende het Ruiz zwaar aan, dat hij zo hard heeft gereden, zeker omdat hij eerder op de avond ook hard rijdend werd gezien op camerabeelden. Eveneens is een getuige gehoord die deze verdachte in de ochtenduren zag rijden en eveneens bijzonder hard. Hij acht het verkeer niet veilig met Ruiz achter het stuur en legde de maximale termijn van ontzegging van de rijbevoegdheid, namelijk 5 jaar, op aan Ruiz. De gevangenisstraf verminderde de rechter en legde Ruiz 24 maanden waarvan 20 maanden voorwaardelijk op. Ruiz blijft tot mei nog in de gevangenis.

error: Kopiëren mag niet!