Dubbele achternaam voor kinderen in Suriname, een bizar idee of niet?

In Nederland is het vanaf 2024 mogelijk om de achternamen van beide ouders te dragen. NU.nl schrijft, dat de conservatieve partijen dinsdag tegen het gebruik van beide achternamen hebben gestemd, maar dat een meerderheid van de Eerste Kamer er voor was.

In Nederland is het zo. dat 92% van de kinderen de achternaam van de vader hebben. Vanaf 2024 hoeven de ouders dus niet tussen de twee namen te kiezen, maar kan hun baby beide achternamen krijgen. Stel voor dat de biologische moeder ‘Mosselman’ heet en de geregistreerde partner of echtgenoot ‘Molenaar’ en ze hun baby ‘Karel’ noemen, kunnen ze kiezen uit de opties: Karel Mosselman, Karel Molenaar, Karel Mosselman Molenaar of Karel Molenaar Mosselman.

Het idee hierachter is meer keuzemogelijkheden, meer gelijkheid tussen man en vrouw en de namen van beide ouders doorgeven. Zo zijn na een scheiding de namen van beide ouders vertegenwoordigd in die van hun kind.

De wet biedt die mogelijkheid niet in Suriname

Zou deze mogelijkheid ook geboden moeten worden in Suriname? Volgens Centraal Bureau Burgerzaken-directrice Anastatia Kanapé-Pokie, biedt de wet de mogelijkheid niet om beide achternamen van ouders te dragen in Suriname. “Ons Burgerlijke Wetboek zou dan gewijzigd moeten worden. Tot nu toe geen voorstel wetgeving gezien op dat gebied”, aldus Pokie.

De redactie van Dagblad Suriname besloot ook enkele burgers te vragen wat hun kijk hierop is. Volgens Charity zou die mogelijkheid wel moeten bestaan. Zij stelt. dat het vaak genoeg zo is dat mensen in eerste instantie alleen de afkomst vanuit vaders kant zien, doordat het kind wordt erkend door de vader of geboren is uit een huwelijk. Met de namen van beide ouders zou volgens haar wel verandering hierin kunnen komen. Theo zegt daarentegen, dat hij het een bizar idee vindt. “Waarom zou je naam nog langer moeten zijn? In Suriname hebben de meeste kinderen al twee tot drie voornamen. Het zou dus niet heel erg handig zijn.”

SK

error: Kopiëren mag niet!