Centrum leeg en toch dichte winkels 

Om ellende te voorkomen besloten enkele winkeliers in het centrum van Paramaribo toch om vrijdag 24 maart hun winkels dicht te doen vanwege de protestactie.

Een winkelier die bezig was haar deuren te sluiten, geeft in gesprek met een redactrice van Dagblad Suriname aan, dat zij geen verrassing meer wil. Zij werkt dagelijks en werkte op de dag van de plunderingen, vrijdag 17 februari, ook maar wist niet dat de protestactie uit de hand zou lopen. “Op die dag heb ik mijn deuren snel gesloten en mijn werknemers ook naar huis gestuurd. De veiligheid wordt nu gegarandeerd, maar ik wil geen kansen nemen. In deze moeilijke tijd is het al moeilijk genoeg om uit te komen, dus ik wil geen extra problemen.” 

Een vrouw die in het centrum is met haar twee kinderen, zegt dat zij ook snel naar huis gaat. ‘Ik weet niet hoe het vandaag zal aflopen, dus neem geen kansen.” 

Omdat de oppas waar haar kinderen gaan gesloten is, was zij genoodzaakt met de kinderen in het centrum te komen. “Ik moest even naar het werk, maar ga nu gelijk naar huis.”

Een andere vrouw loopt met een stok haar inkopen te doen. Zij geeft aan dat zij geen verrassing wil en gereed is. “Je hebt veel agenten in het centrum, maar zo veilig voel ik me alweer niet. Dus ik kijk wat ik vanuit mijn zijde ook kan doen”, aldus de vrouw.

Leerlingen blijven thuis

Ondanks dat de veiligheid ook gegarandeerd is voor leerlingen, hebben zowel enkele leerkrachten besloten om sommige ouders hun kinderen niet naar school te sturen. “Ik denk niet dat de mensen zo gek zijn om op scholen te gaan en gekheid uit te halen, maar je kan van alles verwachten”, zegt een ouder.”Je hebt wel enkele leerlingen die op school zijn, maar die gaan zo ook naar huis. Er zijn heel veel kinderen niet aanwezig en er is slechts een kleine groep op school. Je kan niet veel doen, dus de school gaat daarom vroeg uit.”

“Vandaag is een verloren dag”,  zegt een leerkracht. “Ik ga vijf kinderen geen nieuw leerstof kunnen geven en dan weer herhalen met de aderen op een andere dag. Nu wordt er wel even geoefend met het oud werk en dan mogen zij naar huis.” De leerkracht zegt ook, dat zij de kinderen hun ouders op de hoogte heeft gesteld, maar niet weet of de kinderen zouden komen. Ik begrijp de ouders volkomen, hoe het bustarief ook zo hoog is, denk ik ook niet dat zij de kans zullen nemen vandaag over straat te gaan. Ik hoop in ieder geval dat alles rustig verloopt”, aldus de leerkracht. 

TM

error: Kopiëren mag niet!