Minister Ramadhin: “We zullen met Covid moeten leren leven en het accepteren, het zal blijven bestaan”

In onder andere Nederland zijn onlangs alle Covid-maatregelen opgeheven. De Nederlandse minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers zei onlangs met zoveel woorden, dat het Corona-virus nu een gewoon griepje is. 

Het Outbreak Management Team (OMT) in Nederland stelde eind februari, dat Corona geen pandemie meer is, maar dat het zich bevindt in de zogeheten endemische fase, wat inhoudt dat het virus bij het dagelijks leven hoort. Maatregelen tegen Corona moeten zo veel mogelijk gelijk worden gesteld aan “generieke maatregelen” die als gelden voor andere luchtweginfecties, zoals griep, aldus het OMT.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezond zegt in een reactie tegenover de redactie van Dagblad Suriname niet te willen spreken van een ‘griepje’, maar van een luchtweginfectie. De redactie had hem benaderd met de vraag wat hij vindt van de huidige stand van zaken rond het Corona-virus. Immers, nog steeds worden mensen met het virus opgenomen in een ziekenhuis en ook overlijden nog steeds patiënten aan het virus. De maandelijkse cijfers daarvan kan men vinden op de website covid-19.sr.

Covid lijkt niet meer te bestaan 

Maar, in de samenleving lijkt het virus niet meer te bestaan. Mondkapjes zijn nauwelijks nog te zien in het straatbeeld van het centrum van Paramaribo, in bussen, in drukke grote winkelzaken en zelfs waren ze nauwelijks te zien tijdens recente grote evenementen, zoals de Pagara Estafette op 31 december in hartje Paramaribo en de Holi-Phagwa-viering begin maart. Na alle drukbezochte evenementen was er geen zogenoemde ‘mass spreading’ van het Corona-virus. Dat voedt het gevoel in de samenleving, dat Covid/Omicron zijn langste tijd heeft gehad.

Minister Ramadhin: “Er is geen stopzetting van de pandemie”

Minister Ramadhin zegt verder, dat voor de Wereldgezondheidsorganisatie, WHO, de Covid-pandemie nog steeds bestaat. “Er is dus geen stopzetting van de pandemie. Wat we wel hebben gemerkt is, dat we in twee jaren vijf golven hebben gehad met een aantal varianten. Omicron is de laatste variant ‘of concern’. Deze variant is minder besmettelijk en minder ziekmakender dan de eerdere verianten en we hebben wereldwijd gemerkt, dat de veroorzaakte chaos door Covid-19 is afgenomen. Maar, we moeten niet vergeten dat het vaccineren de belangrijkste public health interventie is geweest om de pandemie onder controle te krijgen.”

“Erop los feestende mensen wil niet zeggen dat er geen Covid is”

De minister benadrukt, dat ook hij merkt dat mensen er op los feesten en andere zaken niet naleven, maar dat betekent volgens hem “nog niet echt dat er geen Covid is hoor, omdat minder mensen zich laten testen”. 

“Men is niet meer welwillend om te testen”

“Dus, het aantal mensen dat zich laat testen en het percentage dat daaruit vloeit, dat is niet een juiste weergave van het werkelijke aantal bestemmingen. Dus, er zullen natuurlijk veel meer mensen Covid hebben, omdat men gewoon niet meer welwillend is om te testen, behalve wanneer men zeer ziek wordt en daarvoor opname nodig is dan heb je eigenlijk een reden om te testen. Dus, wij roepen nog steeds een ieder op om te testen, vooral mensen boven een bepaalde leeftijd – 60 jaar -, en ook personen met onderliggende ziektes of risicofactoren voor chronische ziektes zoals overgewicht, longziektes, suikerziekte, hoge bloeddruk. We blijven dan ook oproepen, laat je wel testen, vaccinatie is nog steeds mogelijk in Suriname.”

“We gaan ermee moeten leren leven” 

“Volksgezondheid neemt Covid nog steeds serieus”

Maar, over het algemeen kunnen we aangeven dat ik toch niet zou zeggen, dat het een gewone griep is. Het is een luchtweginfectie, viraal, waarmee we dus gaan moeten leren leven. We moeten gewoon accepteren, dat het zal blijven bestaan. In Nederland spreekt men inderdaad misschien van een griepje, maar wij nemen het nog steeds serieus”, aldus Volksgezond-minister Amar Ramadhin tegenover Dagblad Suriname.

PK

error: Kopiëren mag niet!