Consumentengedrag bij aankoop van huid en make-up producten

In de huidige economische crisis is te merken dat die enigszins ook het consumentengedrag beïnvloedt. Consumenten zijn nu niet meer geneigd om direct over te gaan tot het kopen van hun dagelijkse goederen en te voorzien in hun dagelijkse behoeften. Men dient tegenwoordig eerst prioriteiten te stellen en indien het salaris het toelaat, de andere niet noodzakelijke/urgente goederen aan te schaffen. 

Een andere mogelijke verklaring van verandering in consumentengedrag is dat bepaalde goederen als luxegoederen worden beschouwd. Eén van producten die vallen onder luxegoederen zijn huid- en make-up producten. 

Make-up producten zijn voor bepaalde vrouwen van essentieel belang, omdat het onderdeel uitmaakt van hun uiterlijk en andere aspecten van hun leven. Voor het imago van vrouwen kan deze verandering in consumentengedrag verschillende uitkomsten hebben, afhankelijk van hun persoonlijke omstandigheden. 

Ingrid bijvoorbeeld is gewend maandelijks een x bedrag uit te geven aan make-up producten die variëren van foundation tot lipliners, mascara en poeder. Daarnaast is zij zelf verkoopster van huid- en make-up producten. Zij koopt standaard de bijbehorende huidverzorgingsproducten om haar huid te beschermen en de nodige vitaminen te geven voor een stralend gezicht. Zij geeft aan, dat zij de afgelopen periode minder producten heeft kunnen kopen en verkopen vanwege de hoge koers en de prijsstijgingen. Haar vaste klanten kopen nu slechts 1 keer om de 2 maanden make-up producten bij haar gezien de hoge prijzen. Zij begrijpt dat de producten nu redelijk duurder zijn geworden vanwege de hoge koers.

Echter, kan zij er zelf niet veel aandoen, omdat zij zelf de producten laat halen en weder verkoopt. Ook merkt zij op, dat de meeste van haar vrouwelijke klanten het geld nu eerder sparen door minder make-up te kopen en dan eerder te gebruiken voor andere uitgaven, zoals de dagelijkse boodschappen, woninghuur, medische kosten of voor onvoorziene uitgaven. Het verminderen van make-up producten kan een reflectie zijn van de veranderingen in waarde die mensen hechten aan bepaalde aspecten van hun leven.

Ingrid is gebruikster van huid-en make-up producten en is gewend een bepaald merk te gebruiken dat zij niet overal kan vinden, gezien de andere bekende merken haar irritatie en huiduitslag gevent. “Ik vind het belangrijk, dat ik dagelijks mijn make-up zet, omdat make-up mij zelfverzekerder laat voelen, je kan bijna zeggen dat het deel van mijn identiteit is geworden… als ik een dagje geen make-up zet voel ik mij leeg en minder. Lijkt alsof er iets mis is aan mij. Make-up is heel belangrijk voor mijn imago in het dagelijks leven”. 

Het is belangrijk dat vrouwen producten kiezen die passen en geschikt zijn voor hun huidtype. Ook is het belangrijk dat ze aan hun specifieke behoeften en verwachtingen moeten voldoen. Er zijn tal van huid- en make-up merken die bekend zijn onder de vrouwen, zoals L’Oreal, Maybelline, Estée Lauder, MAC Cosmetics, Clinique en Kylie Jenner. Elk genoemd merk heeft haar eigen review bij het desbetreffende product. Het is raadzaam om de reviews te raadplegen bij de aanschaf van een bepaald merk om rekening te houden met de ervaringen van anderen met soortgelijke huidtypes en behoeften. 

Tijdens  deze economische crisis zijn mensen zich meer gaan richten op het creëren van een stabiele situatie voor zichzelf en hun familie. Waardoor het aankopen van make-up producten als minder belangrijk wordt beschouwd ten opzichte van hun welvaart en welzijn als mens. Ook kan het bijdragen tot veranderende perspectieven op de waarden van luxe goederen onder de consumenten. Het imago van een vrouw schuilt dus niet achter de luxe make-up goederen en is dus geen must, maar het imago van een persoon schuilt achter de persoon zelf die zelfverzekerd is en de voorkeur geeft aan een natural look in het dagelijks leven. 

JM

error: Kopiëren mag niet!