Mahatma Gandhi met kapotte  wandelstok

Bekend was al dat door vandalisme besloten was om het standbeeld van Mahatma Gandhi niet meer te voorzien van een bril. Maar, nu blijkt dat zelfs de wandelstok van de grote leider, die wereldwijd een onuitwisbare indruk heeft gemaakt, juist vanwege zijn geweldloze levenshouding, het moet stellen met een kapotte wandelstok. 

Dagblad Suriname heeft al in 2014 bericht, dat de bril voor de tweede keer was gestolen. Er mag daarom rustig gesteld worden dat door menselijk handelen de wandelstok kapot is. Als dat niet zo is dan is de vraag hoe het wel kapot is gegaan.

In ieder geval is het ook vanuit toeristisch oogpunt geen mooie reclame voor het land. Mahatma Gandhi verdient echt veel beter.

Overigens, na de diefstal een aantal keren jaren geleden van de bril en wandelstok, zijn nu een ‘portable’ bril en stok gemaakt door kunstenaar George Ramjiawansingh samen met de Indiase ambassade. Ze blijven bij de Indiase ambassade en worden geplaatst bij elk evenement en na elk evenement weer verwijderd.

Mahatma Gandhi was een Indiase onafhankelijkheidsstrijder en politicus. Hij leidde India naar onafhankelijkheid van Groot-Brittannië en staat bekend om zijn geweldloze principes en filosofie van Satyagraha. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste figuren in de Indiase geschiedenis en wereldwijd erkend als een voorbeeld van vreedzaam verzet en burgerlijke ongehoorzaamheid.

RB

error: Kopiëren mag niet!