‘Palm’ heeft ernstige gezondheidsgevolgen 

Alcohol geeft slechts kortstondig gevoel van ontspanning 

Alcoholgebruik kan schadelijk zijn. Dat is algemeen bekend. Maar, desondanks komt alcoholgebruik veel voor. Dagblad Suriname, sprak hieromtrent met Abdoel, arts, afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij stelt: “Alcoholgebruik kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals leveraandoeningen, hart- en vaatziekten, problemen met het geheugen, verwardheid, depressie en andere psychische aandoeningen. Bovendien kan te veel alcoholgebruik leiden tot problematisch gedrag, zoals agressie, ongehoorzaamheid, verminderde coördinatie en ongevallen.”

Ouderen

Alcoholgebruik is vooral niet aan te raden voor ouderen. “Ouderen hebben meer kans op ernstige gezondheidsproblemen als gevolg van alcoholgebruik, zoals verslechtering van cognitieve functies en een verhoogd risico op een beroerte. Bovendien kan alcoholgebruik leiden tot een verminderd vermogen om te functioneren en meer kans op vallen of andere ongevallen”,  stelt Abdoel. 

Alcohol is ook niet goed voor stress. Hoewel het kortstondig een gevoel van ontspanning kan geven, kan het langdurig gebruik van alcohol leiden tot een verhoogd risico voor problemen met de geestelijke gezondheid, zoals angst, depressie en andere psychische aandoeningen. Bovendien kan het risico op het ontwikkelen van verslaving aanzienlijk toenemen wanneer alcohol wordt gebruikt als copingmechanisme voor stress.

‘Palm’ 

Er zijn verschillende redenen waarom Surinaamse ouderen een shot ‘Palm’ drinken. ‘Palm’ wordt ook gebruikt als een natuurlijk medicijn, vooral om problemen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, stress en andere gezondheidsproblemen te verlichten.

Surinaamse ‘Palm’ alcohol wordt gemaakt van suikerriet. De rijpe vruchten van suikerriet palm worden gemalen tot een pulp en vervolgens gefermenteerd om een alcoholhoudende drank te produceren. Deze drank wordt vervolgens gedistilleerd en gefilterd om de verschillende soorten ‘Palm’ te produceren, onder andere de Marienburg Rum (93% alcohol). Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen; zoals leveraandoeningen, hart- en vaatziekten, problemen met het geheugen, verwardheid, depressie en andere psychische aandoeningen, stelt de arts. 

error: Kopiëren mag niet!