Nog weinig bekend over ordening goudsector in het kader FATF-aanbevelingen

Er is nog weinig bekend over de aangekondigde ordening van de kleinschalige goudsector in het kader van de implementatie van de aanbevelingen van de International Financial Action Task Force (FATF). Suriname heeft volgens de aanbevelingen van het FATF tot en met november de tijd om ordening van de kleinschalige goudsector tot een feit te maken. 

Tijdens de recente begrotingsbehandeling heeft president Chandrikapersad Santokhi aangegeven dat Suriname geen keus heeft om de ordening van de sector voor november aanstaande ter hand te nemen, omdat het anders grote kans loopt om in het internationaal financieel verkeer op de zwarte- of grijze lijst te belanden. Indien zulks gebeurt, dan zal dit ernstige gevolgen hebben voor het land.  

De ordening van de goudsector moet onder meer de geldstromen en de herkomst van geld in de sector inzichtelijk maken. Dit is vereist in het kader van de internationale maatregelen tegen money laundering en het tegengaan van terrorisme financiering. 

Hoog ML-risico

In het NRA-rapport (Nationaal Risico Analyse) worden met name de kleinschalige goudproducenten geïdentificeerd als een hoog money laundering-risico (ML-risico) . De sector van de kleinschalige goudproducenten wordt gekenmerkt door een veelheid aan zelfstandigen die zich bezighouden met goudwinning op concessies die zijn verleend aan bepaalde bedrijven. Opgemerkt wordt, dat het zeer moeilijk is informatie over de sector te krijgen, omdat er geen handhaving en controle is. 

In het NRA-rapport wordt voorts opgemerkt, dat gezien de enorme mijnbouwactiviteiten die plaatsvinden in het binnenland van Suriname, de extra ‘bedrijfsketens’ die zijn ontstaan ​​door de kleinschalige mijnbouwsector (onder andere prostitutie en transporteurs) en het geschatte aantal personen direct of indirect werkzaam in deze sector, kan worden aangenomen, dat de sector enorm bijdraagt ​​aan de omvang van de informele economie van Suriname.

President Santokhi heeft medio vorige maand tijdens een vraaggesprek op radio ABC aangegeven, dat het bij de regering bekend is wie allemaal de concessionarissen van de goudvelden in het binnenland zijn. Daarmee gaf hij aan van welk punt uit de ordening en het inzichtelijk maken van de sector zal geschieden. De personen achter de N.V’s aan wie de concessies zijn uitgegeven zijn bekend. Hij geeft toe dat verschillende politici grote belangen hebben in de kleinschalige goudsector.

Het is algemeen bekend dat vicepresident Ronnie Brunswijk zich ook onder de groep bevindt van politici die belangen hebben in de goudmijnbouw. “Ongeacht wie belangen heeft, de sector zal geordend worden”, zo zei de president. Een fenomeen dat zich in de sector voordoet is, dat de aandelen van de N.V’s op wiens naam de concessierechten zijn verleend, ten verkoop worden aangeboden. Hierdoor is de kans groot dat de concessies in handen terecht komen van personen uit het buitenland. En dat is tegen de soevereiniteit van het land.

SS 

error: Kopiëren mag niet!