Wisselkoers blijft stijgen, SRD 34,50 voor USD 1 

Regering besluit om meer autoriteit te laten gelden bij koersbeheersing

Tijdens een onderhoud vorige week tussen president Chandrikapersad Santokhi en de monetaire autoriteiten is besloten, dat er nu met meer autoriteit zal worden opgetreden om de ontwikkeling van de wisselkoers te bedwingen. De controle op naleving van het samenhangend pakket van koers stabiliserende maatregelen die in november vorig jaar waren afgekondigd zal stringenter zijn, 

“Er is een lange periode van overleg overheen gegaan om de actoren op de valutamarkt te overtuigen zich  bij hun les te houden”, zegt Financiën-minister Stanley Raghoebarsing. Nu is besloten om meer autoriteit te laten gelden, zodat spelers op de valutamarkt zich aan de regels houden en de koers niet opdrijven. 

Minister Raghoebarsing deed deze uitspraken vorige vrijdag tijdens de debatten in het parlement rond de wijziging van de Wet op de Staatsschuld. Hij reageerde op vragen over wat de regering doet om de ontwaarding van de SRD te stuiten. 

Ondertussen blijft de wisselkoers gestaag stijgen. De regering lijkt maar geen vat te kunnen krijgen op de koersontwikkelingen en daarmee de ontwikkeling van prijzen. Vorige week vrijdag noteerde de Centrale Bank van Suriname, CBvS, slotkoersen van SRD 34,26 en SRD 35,37 voor  respectievelijk de US-dollar en de Euro. Afgelopen maandag stegen deze koersen respectievelijk naar SRD 34,53 (voor de USD) en SRD 36,41 (voor de Euro). 

Retentieregeling bij exporten

Hoewel de minister het afgelopen vrijdag niet specifiek had over welke maatregelen, is duidelijk dat hij onder meer doelde op de naleving van de zogeheten 35% retentieregeling bij exporten. Tijdens de recente begrotingsbehandeling hebben zowel hij als president Santokhi het erover gehad, dat niet alle exporteurs zich houden aan deze regeling die bij algemene beschikking van de Deviezen Commissie is ingesteld. Hoewel er voldoende valuta middels exporten het land binnenkomen, houden de exporteurs zich niet aan de verplichting om 35% van hun exportopbrengsten aan de lokale algemene banken te verkopen. Indien een ieder zich aan deze verplichting houdt, zouden er voldoende valuta op de markt circuleren om in de importbehoeften van het land te kunnen voorzien. De stijging van de wisselkoers heeft naar zeggen van de Financiën-minister in essentie hiermee te maken.

Tijdens de begrotingsbehandeling maakte de minister reeds gewag, dat nu communicatiekanalen zijn aangelegd met het Openbaar Ministerie voor wat betreft de naleving van de regels. Daarmee indiceerde hij de toepassing van sancties. Dat lijkt nu met het besluit van de regering om meer autoriteit te laten gelden, te zullen gebeuren.

Uitdaging niet klein

Volgens Raghoebarsing is de uitdaging voor de regering om de wisselkoers te bedwingen niet klein. Er zijn veel variabelen die daarbij een grote rol spelen. Nu reeds zijn er signalen die indiceren, dat de prijs van voedsel in de wereld weer aan het stijgen is. Indien Suriname zich afhankelijk blijft maken van international voedsel, zal dit importinflatie tot gevolg hebben. De voedselproductie moet dan ook flink ter hand worden genomen opdat voedselzekerheid kan worden gegarandeerd.

Voor wat betreft de koersontwikkelingen zegt de Financiën-minister, dat de koers wordt bepaald door de spelers op de valutamarkt. Het gaat om personen die de valuta hebben en om personen die naar valuta vragen. “Het is belangrijk dat daarnaar gekeken wordt”, aldus minister Stanley Raghoebarsing.

SS

error: Kopiëren mag niet!