Vrouw, ben je echt gelukkig?

Een blik in het leven van de vrouw laat zien dat ze een lange slopende weg is gegaan. De vrouw was eerst de spil van het gezin, dus moeder en echtgenote. Toen vond men dat haar daarmee onrecht werd aangedaan. Men vond dat ze gelijkwaardig moest zijn aan de man en gelijke rechten moest hebben dus volgde de geëmancipeerde periode. Het was een lange strijd maar het is de vrouw gelukt om zich op alle fronten waar te maken. Men gaat nu zelfs zo ver dat er van bedrijven wordt geëist dat de topbanen moeten worden bekleed door mannen en vrouwen. De vrouw van nu laat zien dat ze relatie, carrière en moederschap kan combineren. De omgeving denkt daarom al gauw dat de vrouw van nu succesvol is. Maar, is ze ook gelukkig?                                                                                                        

Ik heb aan enkele vrouwen in deze positie gevraagd of ze naast succesvol ook gelukkig zijn en ik kreeg als antwoord:

  • Ach ik verdien goed en kan mijn gezin een goed leven geven.
  • Ik heb een top baan en een topsalaris, maar mijn kinderen moeten hun moeder vaak en lang missen. Op mijn vraag of de man niet kan bijspringen, zei ze ‘natuurlijk springt mijn man bij, maar geloof me een ziek kind, roept om haar of zijn mama. De gevolgen voor een kind van een werkende moeder worden onderschat.
  • Men is zo druk bezig met modern bezig zijn, om vrouwen te pushen in topbanen, dat de druk die hiermee op de vrouw wordt gelegd, niet wordt opgemerkt. Het gevolg is veel stress en vermoeidheid. Ik denk dat alleen een vrouw die geen kinderen heeft, zich een topcarrière kan permitteren.
  • Na het werk ben ik zo moe dat ik geen energie meer heb voor mijn gezin en raak dan gauw geïrriteerd. Maar ach ik verdien goed.

De conclusie die ik hieruit trek is dat vrouwen nu wel topbanen vervullen, goed verdienen, maar niet echt gelukkig zijn. Ze zijn meer gefocust op geld en materieel bezit. Bovendien zijn vrouwen de mannen voorbijgestreefd, zij zijn nu meer de kostwinners, dus moeten ze gericht zijn op geld verdienen.

Er zijn vijf levensbehoeften en ik denk dat alleen iemand die zich door deze vijf levensbehoeften gekoesterd weet, kan zeggen dat ze gelukkig is.

  • De primaire biologische levensbehoefte als eten, drinken en lucht.
  • Bestaanszekerheid zoals veiligheid en onderdak.
  • Sociale behoeften als liefde, omkijken naar elkaar.
  • Erkenning zoals waardering en respect krijgen als mens.
  • Zelfontplooiing, dus het beste uit jezelf halen.

De vrouw die dit bezit, zal met plezier naar haar werk gaan en met plezier werken. En als ze plezier in haar werk heeft, zal ze zich niet moe voelen en als ze niet oververmoeid is zal ze haar gezin rust en een veilig gevoel kunnen geven.

Vrouw je hebt lang strijd geleverd om te zijn waar je nu bent. Van belang is echter dat jij jezelf antwoord geeft op de vraag of je echt gelukkig bent en wat je gelukkig en succesvol maakt. Je moet niet overleven, maar leven!

Making yourself happy and successful will be known in your revival, not in your survival.” 

Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!