Open Markt Operaties (OMO)/TD-veilingen moeten doorwerken naar samenleving

De Open Markt Operatie (OMO), met name de Termijn Deposito (TD) veilingen van de Centrale Bank van Suriname, CBvS, kunnen effectief zijn indien het doorwerkt naar de rest van de samenleving en niet blijft hangen bij de algemene banken. 

Dit is één van de bevindingen van het team van deskundigen dat in november vorig jaar door president Chandrikapersad Santokhi was ingesteld om de Open Markt Operaties van de Centrale Bank van Suriname te evalueren en advies uit te brengen aangaande de voortgang. 

Financiën-minister Stanley Raghoebarsing zei onlangs tijdens de begrotingsbehandeling in de Nationale Assemblee, dat ondertussen advies is uitgebracht aan de president en de governor van de CBvS. 

Raghoebarsing, die voor zijn ambtsaanvaarding als minister van Financiën zelf deel uitmaakte van het presidentieel evaluatie- en adviesteam, zegt dat de OMO, met name de TD-veilingen een effectief instrument kunnen zijn indien het aanvullende werking heeft op onder meer het begrotingsbeleid van de regering, en wanneer de rentepercentage ervan een goed signaal geven naar de samenleving toe. De kritiek onder meer is dat de hoge rente opbrengsten van algemene banken uit de TD-veilingen zich niet vertalen in bijvoorbeeld het beschikbaar stellen van kredieten voor de productiesector. Voor de hoge rentepercentages van tussen de 70 en zelfs 90 procent die tot eind vorig jaar uit de TD-veilingen kwamen rollen, zegt Raghoebarsing, nu minister van Financiën, geen verklaring voor te hebben. 

Het presidentieel team dat de OMO moest evalueren en daarover advies uitbrengen bestond naast Stanley Raghoebarsing, verder uit oud-Hakrinbank directeur Jim Bousaid en Glenn Gersie, oud-governor van de CBvS. Jim Bousaid is nu regeringscommissaris bij de CBvS.  

Sedert het begin van dit jaar vertonen de rentepercentage van de TD-veilingen een dalende trend. De rentepercentage liggen nu tussen de 30 en 40 procent. Volgens de minister vindt hiermee een grote mate van zelfcorrectie plaats. 

Met het Internationaal Monetair Fonds, IMF, die groot voorstander is van deze maatregel is volgens de Financiën-minister in de voorbije periode heftig gediscussieerd over de OMO. 

Afgesproken is dat er gekeken wordt hoe de OMO, met name de TD-veilingen, beter te laten doen plaatsvinden. Sedert de introductie van de TD-veilingen in juni 2021 is er een geldhoeveelheid van ruim SRD 5 miljard uit roulatie gehaald. De gecommitteerde rentelasten, zijnde rente die aan de algemene banken moeten worden uitbetaald, bedragen tot vorige week rond SRD 2,6 miljard.

SS   

error: Kopiëren mag niet!