WWF Guianas: Educatiecentrum te Braamspunt en Galibi opgeknapt en weer in gebruik genomen

Het WWF Guianas meldt, dat op 23 februari een zonnepanelen systeem van het multifunctioneel centrum en educatiecentrum te Galibi in gebruik is genomen en de volgende dag. vond de feestelijke opening plaats van het educatiecentrum te Braamspunt. Een ander viel samen met de start van het legseizoen van de zeeschildpadden. Zeeschildpadden worden momenteel met uitsterven bedreigd door zowel natuurlijke als antropogene oorzaken. Een veel voorkomende menselijke activiteit is het stropen van eieren voor consumptie en het verstrikt raken van zeeschildpadden in visnetten. Informatievoorziening  voor de bevolking van Suriname, met name de jongeren en de toeristen, is daarom belangrijker dan ooit, aldus het Wereld Natuur Fonds.

Ingebruikname zonne-energie voorziening

Het multifunctioneel gebouw te Galibi is nu voorzien van een 4,89 KWP zonnepanelen systeem met batterijen. Dit betrouwbare zonne-energie systeem is onderdeel van een groter internationaal project: ‘Renewable Energy Access for Sustainable Livelihoods and Conservation in the Amazon’, gefinancierd door de Charles Stewart MOTT Foundation, geïmplementeerd door het WWF-Guianas en energie-experts Ryan Nannan en Anand Kalpoe met ondersteuning van enkele studenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

Het systeem is niet alleen betrouwbaar vanwege de kwaliteit van de apparatuur, maar ook omdat er lokale mensen getraind zijn die weten hoe ze kleine storingen moeten verhelpen. Dit PV-systeem (photovoltaic system) faciliteert ook al andere natuurbeschermingsprojecten van het WWF-Guianas in de regio, zoals het in kaart brengen van jaguars en monitoren van zeeschildpadden middels de SMART-tool. De monitoringsactiviteiten zorgen voor werkgelegenheid in Galibi en worden gecoördineerd door de lokale Stichting Duurzame Natuurbehoud Alusiaka (Stidunal).

Vernieuwd educatiecentrum te Galibi

Het nieuw educatiecentrum is vormgegeven als een gestileerde zeeschildpad en heeft van de lokale bewoners de naam ‘Kadaru’ gekregen, dat schildpad betekent in het Kaliña.

David Singh, directeur van WWF-Guianas, verwees in zijn toespraak naar de opdruk op de shirts van WWF vertegenwoordigers ‘Project HOPE’ en benadrukte dat iedereen onderdeel is van dit ‘project om Suriname een nog mooiere plek te maken’. 

Het vernieuwen van het educatiecentrum is mogelijk gemaakt dankzij fondsen van WWF-België en WWF-Nederland en uitgevoerd door WWF-Guianas en subcontractor Night Owl Projects, onder leiding van Romano Jalimsingh.

Opgeknapt educatiecentrum Braamspunt

Eveneens gefinancierd door WWF-België en WWF-Nederland, is het opgeknapte educatiecentrum te Braamspunt. De uitvoering werd ook  gedaan door het WWF-Guianas en subcontractor Night Owl Projects, met ondersteuning van Natuurbeheer. Op Braamspunt is een grote rol weggelegd voor Natuurbeheer, onderdeel van ’s Lands Bosbeheer (LBB), dat ook de handhaving op dit beheersgebied uitvoert met  jachtopzieners. Braamspunt mag alleen worden bezocht met toestemming van LBB. Touroperators en gidsen kennen de regels.

Sabina Khan, Conservation Director van WWF-Guianas, geeft aan dat samenwerken de sleutel is tot succes in het beschermen van zeeschildpadden: “Alleen samen kunnen we de natuurlijke- en menselijke factoren die deze dieren met uitsterven bedreigen aanpakken”. De districtscommissaris van Commewijne Mohamedsafiek Radjab erkent, dat bewustwording van de beschermde status van zeeschildpadden moet worden vergroot

error: Kopiëren mag niet!