De islamitische oplossing voor Suriname 

En wanneer jullie hen aanroepen om leiding ( te verkrijgen) dan horen zij niet. En jij ziet hen naar jou kijken, terwijl zij niet zien.                                                       Qur’an:  Al A’raf (7) vers 198

Bismillah

De rechtsstaat dient onder alle omstandigheden gewaarborgd te blijven; hetgeen ook betekent dat de vrijheid van meningsuiting, welke behoort tot de fundamentele mensenrechten, ook te allen tijde gerespecteerd dient te worden. Geen eenvoudige opgave voor zowel een regering als een volk, waarbij zowel normen als waarden onbezielde begrippen zijn verworden en moraal en ethiek zich laten her(leiden) tot o.a. de wet van de sterkste.

Sinds de onafhankelijkheid van Suriname heeft onze politiek, economie, onderwijssysteem etc.,  maar helaas ook de religie tot op heden  geen duurzame  fundamentele verbeteringen gebracht in het welzijn en ( relatief bekeken welbevinden ) van De Surinamer. Dit wordt niet alleen gestaafd door de Surinamer zelf, maar ook door o.a. alle internationale kredietbeoordelaars. Niets nieuws dus, maar wel een confronterend geijkt vertrekpunt naar herstel.

Religie, als hoeder van normen en waarden, is de basis en het vertrekpunt voor duurzaam welzijn en welbevinden alsook voor daadwerkelijke ontwikkeling en vooruitgang. Bijvoorbeeld: Een land kan de beste technocraten en triljarden hebben, maar wanneer deze niet zijn gefundeerd op goed moraal en ethiek, dan  zal er altijd sprake zijn van een schijnwelvaart economie en een rusteloos volk.  ‘Alhamdulillah ‘ dat dit niet door een wetboek of rechtbank geregeld is, maar een onherroepelijke kosmische wetmatigheid dat door onze Schepper is verordend.  

Wanneer wij slechts uitgaan van het immens aantal publieke en privé gebedshuizen in Suriname, dan bemerken wij  dat zij verhoudingsgewijs qua moraal en ethiek in schril contrast staan  met de gangbare normen- en waarden in bijna alle segmenten van deze samenleving.  Politiek gelieerde geestelijken keuren  normvervagend gedrag van een regering al dan niet af, afhankelijk van welke politiek partij de regering uitmaakt. Deze en soortgelijke fenomenen blijven  dwangmatig de  grens van hypocrisie van onze samenleving tarten en stuwen haar naar ongekende hoogte van onzin. De climax van schijnheiligheid manifesteert zich wanneer mensen, instituties en organisaties, die nooit feitelijk  hebben geïnvesteerd in daadwerkelijke verheffing van het Surinaams volk in moraal en ethiek ( en zelf voor dubbel moraal staan ), de plunderingen, vandalisme, baldadigheden en de bestorming van het parlement op vrijdag 17 februari 2023 in Suriname veroordelen. Van waar het recht en hun moed? Niet dat ik de zaken die zich op deze dag hebben voltrokken goedkeur. Deze domper in de Surinaamse historie moet voor ons  absoluut geen nieuw begin worden, maar een dringende  S.O.S naar de totale  Surinaamse gemeenschap. Daadwerkelijke religie verdeeld niet, maar veredeld zowel leiders als volk in intenties en waarneembaar gedrag. 

Religieuze leiders zouden een zeer nobele daad kunnen verrichten in het proces van herstel van normen en waarden, maar helaas lopen ook religieuze leiders heden ten dage aan de leiband van de politiek, terwijl regeringsfunctionarissen overal gaan bidden in stede van het maken van prudent beleid.

Wie moeten wij dan als leiders kiezen? Simpel: degene die BETROUWBAAR is en de vaardigheden voor die functie bezit ! Niets meer.

De opeenvolgende regeringen vanaf 1975 hebben hun eigen gecreëerd financieel  economisch wanbeleid  structureel te over gedimensioneerd, waardoor o.a. goede zeden en waarden marginaal tot ontwikkeling konden komen. Het volk heeft niet de tijd en ruimte genomen c.q. kunnen krijgen om in hun persoonlijke groei en ontwikkeling te kunnen investeren; hoe meer je alleen achter het wereldse gaat aanhollen, hoe verder de spirituele c.q. mentale groei van je gaat wegebben. ( In metafysische zin is dit te verklaren als een uiterst vernuftig mechanisme van ‘iblis’ ( satan.) Herstel vindt geenszins plaats door in paniek show gebedsdiensten te organiseren, elkaar te verwijten of te intimideren. Integendeel. Helaas moeten wij dan ook constateren dat wij in vele facetten, maar vooral in zowel moreel ethisch  als financieel economisch opzicht dan ook faliekant failliet zijn ! 

Bij deze dan ook de oproep aan moslims  en ook niet moslims om samen met ons, in navolging van de ‘sunnah’ (“levenswijze”) van profeet Mohammad (saw) en de ‘sahaba’s’ (metgezellen van de profeet Mohammad (saw), de praktische ‘dawah’  ( verkondiging van de Islam ) te gaan doen, om zodoende moraal en ethiek te herstellen in de Surinaamse gemeenschap. Let wel : in deze heb ik het absoluut niet over futiele  imposante moraliserende speeches van o.a. imaams en religieuze leiders, maar het daadwerkelijk veredelen  van het moreel ethisch besef en functioneren van de Surinamer c.q. de Surinaamse gemeenschap. Dit is voorbehouden aan degenen die daadwerkelijk onbaatzuchtig Suriname op de juiste wijze willen redden. Dus geenszins om zieltjes te winnen, impressief te doen of politiek gewin. De grootste opdracht voor nu is om bij jezelf een oprechte introspectie te plegen waar je staat op de moreel ethische barometer. ( M.aw. wat vindt jij moreel ethisch normaal en wat is volgens de wet van de Almachtige juist. ) Dit wil ik alle ‘Sranangmans’ ( inclusief mijzelf en de simpele vrouw van de straat ) vooral meegeven aan religieuze leiders, de president, vice president, ministers en niet te vergeten alle assembleeleden. 

Zolang moraal en ethiek niet hersteld worden naar een acceptabel niveau, zullen wij blijven ervaren dat, trots al het vele gepraat van alle politici, alle intellectuelen en alle  Surinaamse bodemschatten  ten spijt, wij verder zullen blijven afglijden ( wat sinds 1975 het geval is ), terwijl wij helaas de illusie zullen hebben vooruit te gaan. Het organiseren van allerlei showprojecten om massaal te gaan bidden etc. hebben tot nog toe niet geleid naar een beter Suriname. God heeft geen grote menigte of grote geluidsinstallatie nodig om je gebed beter te (ver)horen,  zoals dit wel  norm is in de Surinaamse politiek. God verhoort ‘in shaa Allah’ het gebed van Zijn oprechte smekende dienaar; die in pure devotie en nederigheid een eerlijk, oprecht en rechtvaardig gebed doet voorafgaand aan een zuivere en reine intentie.

Fi Sabilallah

N. Walie Taus

error: Kopiëren mag niet!