Wereld duimt voor offshore olieproductie Suriname

Resultaten wijzen op ‘substantiële inhoud’ in putten 

Suriname kwam door de ernstige onregelmatigheden van 17 februari wereldwijd in het nieuws. Toonaangevende en erkende media wierpen hun blikken op Suriname. De slechte economische situatie werd daarbij belicht. Maar, wat bijna alle buitenlandse experts ook aanhaalden waren de voor het hand liggende ontwikkelingen van de offshore olieproductie voor de kust van Suriname. Volgens velen moet dat Suriname gaan helpen om uit het dal te komen. De regering heeft aan het begin van haar termijn ook veel daarvoor geduimd. Echter zijn de verwachtingen voor een snelle productieschema niet meer te halen. De productie kan pas na 2027 beginnen, op zijn vroegst. 

Geen FID

Het Blok 58 waar olie is gevonden is in handen van het Franse Total en haar Amerikaanse partner Apache. Zij  kunnen ook in 2023 geen finale investeringsbeslissing, FID,  bereiken in Suriname. Dat meldde Bloomberg eerder deze maand. TotalEnergies heeft 50% van de olie middelen geïdentificeerd die nodig zijn om een eerste offshore-ontwikkeling te starten Suriname, zei topman Patrick Pouyanne tijdens een recente presentatie. Het bedrijf boort nog twee of drie putten, in de hoop te bevestigen dat het blok voldoende middelen heeft om het eerste project te starten. Maar, voor 2023 lijkt de FID niet haalbaar. 

Surinaamse regeringsfunctionarissen hebben keer op keer de hoop uitgesproken, dat de FID tegen het einde van 2022 zou kunnen worden gemaakt, waarmee het eerste offshore olieproductie project van Suriname zou worden opgeleverd. 

Sapakara 

Vorig jaar werd met de reeds eerder in het Sapakara reservoir bevestigde hoeveelheid, aangenomen, dat deze voorkomens de FID dichterbij brengt. Er zijn substantiële middelen in de putten daar geboord door Apache. Dat blijkt uit de resultaten van het Amerikaans bedrijf. Zij maakte succesvolle boor- en stroom testen aan van de Sapakara South-2 (SPS-2) taxatieput bekend. Dit is de tweede taxatiepunt om de eerder aangekondigde ontdekking te testen. De put bevindt zich ongeveer 4,6 kilometer ten zuiden van de Sapakara South-1 (SPS-1) taxatieput. Gegevens verzameld uit de stroomtest en de daaropvolgende drukopbouw wezen op een verbonden bron van meer dan 200 miljoen vaten olie op zijn plaats.

“De resultaten van de SPS-2-boor- en stroom testen zijn consistent met onze pre-drill-verwachtingen, bevestigen onze geologische modellen en, belangrijker nog, voegen substantiële middelen toe voor een potentiële ontwikkeling”, aldus de CEO van Apache.  

error: Kopiëren mag niet!