Prijzen producten voor lichaamsverzorging vliegen ook de pan uit

De nodige kosten van diverse producten waaraan mensen dagelijks behoefte hebben stijgen ook dagelijks. In verschillende supermarkten is het merkbaar, dat ook de prijzen van hulpmiddelen bestemd voor burgers niet hetzelfde zijn. Bij de ene supermarkt wat hoger, terwijl de andere het wat goedkoper verkoopt. In gesprek met de redactie van Dagblad Suriname ging Ketura, een jongedame van 19 jaar, in op de kwestie.

Schaarste aan bepaalde merken

Het gaat bij Ketura in het gesprek om hulpmiddelen als maandverband, oksel stick en andere producten voor de hygiëne. “Het begint allemaal met schaarste. Op de een of de andere manier krijg je te horen, dat niet alle merken te verkrijgen zijn. Hierdoor wordt de vraag naar de verschillende dure merken groter”, zegt Ketura. Ze ergert zich aan het feit, dat er steeds een opmerkelijke schaarste is aan bepaalde hulpmiddelen voor mensen die dit het hardst nodig hebben.

Prijsverhogingen na schaarste

“Op een ander ogenblik dan zie je de merken terug, maar dan zijn de prijzen vreselijk gestegen. Ik schrok, toen ik zag dat de prijzen zo hoog liggen, dat je voor een item echt gewoon een 100 SRD moet neertellen. Hoe ga je verder in zo een situatie? Dan heb je een categorie eerste levensbehoefte. Is er goed nagegaan wat wel past binnen deze categorie en niet?” Dit zijn vragen die opkomen bij deze jonge dame.

Dringend behoefte aan goede voorzieningen 

Er is al veels te vaak gesproken over dit probleem zonder een wezenlijke bijdrage van de regering, vindt Ketura. Diverse organisaties hebben het initiatief toen genomen en zijn op eigen benen gestart met het versterken van de nodige hulpmiddelen aan minder daadkrachtigen in de samenleving. “Ze zijn minder daadkrachtig, maar hebben ook behoeftes die ze graag willen bevredigen. Ieder mens heeft dat”, aldus Ketura. “Het is niet leuk als je naar de winkel stapt en ziet dat je de belangrijkste dingen terug op de schappen moet zetten, want het geld is niet voldoende.”

Er zou volgens Ketura een project moeten komen waarbij mensen die dit dringend nodig hebben, worden gesteund. “Stel je maar eens voor, wat een moeder met meer dan 3 jonge kinderen, moet meemaken om al het nodige voor ze aan te schaffen. Het is een zware tijd, maar het zou samen met de regering moeten lukken om dit soort projecten te initiëren. Het broden project vindt ze een goede start in de richting van tegemoet komen.”

Zo merkt ze op, dat het een zware tijd is en als een simpel broodje niet te kopen is, dan kun je je voorstellen hoe het staat met de hulpmiddelen, zegt de jeugdige dame afsluitend in het gesprek.

GW

error: Kopiëren mag niet!