Wagner Group wordt geconfronteerd met verdere sancties
Door Duncan Mil

27 februari 2023 – De huursoldaten van de Russische Wagner Group wordt geconfronteerd met meer sancties voor ‘mensenrechtenschendingen’ in Afrika en Oekraïne. Afrika wordt steeds belangrijker voor Rusland – geïsoleerd door het Westen sinds de invasie van Oekraïne.

De sancties komen als de Franse president Emmanuel Macron Afrika bezoekt om Russische inspanningen tegen te gaan om Frankrijk uit het continent te verdrijven.

Vorige maand werd Parijs gedwongen zijn 400 Special Forces-troepen uit Burkina Faso terug te trekken na eisen van de door de Russische gesteunde junta die in september 2022 de macht aannam.

Volgens een nieuw rapport van het Global Initiative Against Transnational Organized Crime, hoofde Wagner Group -hoofd Yevgeny Prigozhin – een historisch nauwe bondgenoot van president Vladimir Poetin – de nieuwe Junta -leider onmiddellijk na de staatsgreep, die aangeeft dat Wagner de staatsgreep als een kans herkende als een kans breiden het land uit.

De Wagner Group van Prigozhin is een 50.000-koppige particuliere militair bedrijf (PMC)-een leverancier van huursoldaten-het ondersteunt ook politieke invloedsactiviteiten en controleert economische entiteiten zoals mijnbouwbedrijven. Jarenlang wordt het beschuldigd van mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden in Oekraïne en wereldwijd ter ondersteuning van het regime van Poetin.

Tot voor kort had het Kremlin het bestaan van Wagner PMC ontkend en de Afrikaanse partners van Wagner hebben de activiteiten van de groep geheim gehouden. Het openbare profiel van Wagner veranderde echter dramatisch na de invasie van Rusland in Oekraïne. Prigozhin – die elke link naar Wagner had ontkend – heeft publiekelijk erkend dat de groep werd opgericht, nu een geregistreerde juridische entiteit met hoofdkantoor in St. Petersburg.

Vorige week hebben de VS Wagner aangewezen als een ’transnationale criminele organisatie’, waardoor het nog strengere sancties aan de groep kan opleggen. Op zaterdag voegde de EU 11 personen en zeven entiteiten toe die aan de paramilitaire groep zijn gebonden aan de lijst voor bevriezingen van activa en reisverboden. De EU heeft de Wagner -groep zelf al in 2021 gesanctioneerd.

error: Kopiëren mag niet!