Mogelijk volgende week nieuwe bustarieven

De nieuwe tarieven voor de particuliere lijnbussen worden mogelijk volgende week bekend gemaakt. Op dit moment vindt er overleg plaats tussen het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) en de  Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO). Deskundigen van beide partijen zullen de komende dagen de nieuwe bustarieven die zijn uitgewerkt bediscussiëren. 

Transport-minister Albert Jubithana sprak donderdag tijdens de begrotingsbehandeling in de Nationale Assemblee de hoop uit, dat partijen spoedig een middenweg zullen vinden, waardoor mogelijk volgende week de nieuwe bustarieven bekend gemaakt zullen kunnen worden. Tot dan gelden nog de oude tarieven en mogen passagiers niet worden overvraagd.

Voor wat betreft de overmaking van achterstallige tegoeden van bushouders, die zouden uiterlijk gisteren, vrijdag, zijn overgemaakt. De PLO-bushouders hebben maandag en dinsdag hun bussen in de garage gehouden, omdat ze brandstofcompensatie over de maanden december en januari eerst uitbetaald wilden zien. Na interventie van vicepresident Ronnie Brunswijk, die de verzekering gaf dat uiterlijk vrijdag, gisteren, de overmaking van de gelden zou plaatsvinden, zijn de bushouders weer gaan rijden. 

Minister Jubithana zegt, dat de achterstallige tegoeden van de bushouders een bedrag behelsen van SRD 14,1 miljoen. De Transport-minister benadrukte, dat het hier slechts om het verschil gaat van de diesel brandstofprijs, nadat die was verhoogd. Brandstof maakt volgens hem slechts 20 tot 30 procent uit van de totale bedrijfskosten van de bushouders.

Indien de regering zou besluiten om de brandstofcompensatie aan de bushouders te continueren, dan zou dat de overheid maandelijks tussen SRD 20 miljoen en SRD 30 miljoen gaan kosten. Hij noemde dit, zodat men er rekening mee moet houden wat de effecten zullen zijn indien de bustarieven “losgelaten” worden. Er zal gekeken moeten worden naar hoe de samenleving op te vangen. Dat betekent volgens Jubithana, dat het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB) zeker versterkt zal moeten worden en dat scholieren adequaat opgevangen zullen moeten worden.

SS

error: Kopiëren mag niet!