Assemblee neemt afscheid van een veelzijdig mens, een markante persoonlijkheid: Sham Binda

In een buitengewone vergadering van De Nationale Assemblee werd vrijdagmiddag stil gestaan bij het overlijden van VHP-Assembleelid Sham Binda in aanwezigheid van zijn familie

Binda is vorige week op 69-jarige leeftijd overleden. Dat werd donderdagochtend in de Assemblee bekendgemaakt door VHP-fractievoorzitter Asiskumar Gajadien. Zijn overlijden leidde in het parlement tot bedroefde en geschokte reacties. Iedereen uitte respect voor de wijze waarop Sham Binda functioneerde als Assembleelid.

Gajadien: “Sham Binda laat een leegte achter”

Tijdens de buitengewone vergadering stonden de fractievoorzitters, Assembleevoorzitter Marinus Bee en president Chandrikapersad Santokhi stil bij de leegte die Sham Binda heeft achtergelaten. Iedereen sprak lovende woorden, te beginnen bij VHP-fractievoorzitter Asiskumar Gajadien. Gajadien noemde zijn overleden fractiegenoot “een kritisch politicus, een talentvol persoon, een veelzijdig mens, maar vooral een markante persoonlijkheid”. “Zo zouden wij hem kunnen omschrijven, die vanwege zijn militaire achtergrond ook wel een persoon was die altijd scherp en helder was in zijn meningsvorming. Hij was erg toegewijd, bijdehand, had een hoge dosis zelfvertrouwen en was altijd goed geïnformeerd. Hij had inesteringsplannen om Suriname uit de crisis te halen.”

Volgens Gajadien was hij voor de VHP-fractie ook een “coach”. “Hij was  Jong van geest en dacht altijd out of the box. Hij heeft de kritische lat voor ons hoog gelegd. Sham Binda laat een leegte achter.

Parmessar: “Binda nam vaak een kritische houding aan tegen de regering”

NDP-fractieleider Rabin Parmessar bracht in zijn nagedachtenis aan de heer Binda naar voren, dat hij een strenge opvoeding van zijn vader had gehad en opgeleid was aan de Militaire Academie in Breda. “Maar, hij bewandelende na die opleiding het pad van het bedrijfsleven. Het was een juiste keuze, hij was een rasechte ondernemer. Hij was een sociaal bewogen persoon, hield van gezelligheid, had veel vrienden. Binda had  een uitgesproken mening en nam hier, in de Assemblee, vaak een kritische houding aan tegen de regering. Hij bekritiseerde alles wat volgens hem verkeerd was.”

Parmessar zei ook, dat wat Sham Binda betrof, in de Assemblee geen oppositie en coalitie behoorde te zijn. Ook memoreerde de VHP-fractievoorzitter, dat Binda actief betrokken is geweest bij de oprichting van DA’91.”Hij ging dwars door politieke lijnen proberen te weken als het ging om het belang van Suriname.”

“Binda is nooit minder geweest dan de woorden op zijn lippen”

De voorzitter van de ABOP/PL-fractie Obed Kanapé memoreerde Sham Binda in bewoordingen, zoals alleen Kanapé dat kan: 

“Onze collega Sham Binda is nooit minder geweest dan de woorden die op zijn lippen zaten. Zo heb ik hem ervaren als jong lid van het parlement. Hij heeft gehuild, gelachen, is boos geweest en heeft van alle emoties gebruik gemaakt.” 

“Binda trachtte altijd bijdrage te leveren aan verbeteren situatie in het land”

NPS-fractieleider Gregory Rusland zei, dat “we weten dat vanuit een afstand in ieder geval Binda steeds heeft getracht een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de situatie in het land”. “Ik heb Binda meegemaakt als een zeer kritische parlementariër, een zeer kritisch lid van De Nationale Assemblee en was ook kritisch tegen de regering en coalitie, een voorbeeld dat wij moeten opvolgen.

“Hij was een leermeester”

Ronny Asabina, fractievoorzitter van de BEP, zei dat met “dit groot verlies van onze college en strijdmakker” Sham Binda “een belangrijke schakel ons is voorgegaan.” “In Binda verliezen wij een zeer bewogen, veelzijdige persoonlijkheid, een hardwerkende collega. Iemand die altijd affiniteit had met ondernemerschap en ondernemer was in hart en nieren. Hij was de motor achter AKMOS. Gepassioneerd kwam hij op voor een gezond economisch klimaat. Hij was jong van geest, had een  professionele kijk op zaken. Ons gezond verstand zegt ons, dat hij niet altijd goed werd begrepen, terwijl hij altijd open was in zijn benadering. Hij was een leermeester.”

“Hij verbrede herhaaldelijk zijn horizon” – “Echt, een grote geest”

Assembleevoorzitter Marinus Bee benadrukte, dat iedereen verward was nadat het overlijden van Sham Binda bekend was gemaakt. “Het mooie leven van Binda heeft hem zeker geen windeieren gelegd. ZIjn verdiensten spreken voor zich. Hij zette door tot het uiterste. Hij verbrede herhaaldelijk zijn horizon, hij stelde zich tot het einde dienstbaar op voor mensen die een zetje nodig hadden. Ik heb altijd gewaardeerd dat hij ongezouten zijn mening gaf, ongeacht wie hij tegen de schenen zou trappen. Een uit duizenden was hij, echt een grote geest. We zullen hem zeker missen. Ons geacht lid zou niet willen, dat wij bij de pakken neer zouden gaan zitten. Hij verloor nooit het humane aspect uit het oog. Hij blijft ons ontkiemen, ook al heeft hij ons verlaten.”

“Een veelzijdige strijdmakker verloren”

President Chandrikapersad Santokhi sprak ook lovende woorden over zijn partijgenoot Bina. “We kunnen de dood niet voorspellen. Als de boodschap van overlijden komt, dan overvalt die je met ongeloof en verdriet. We hebben een veelzijdige strijdmakker verloren. Hij heeft zijn werk op aarde voltooid en is teruggeroepen door de Schepper. Binda heeft zijn stempel gedrukt op het bedrijfsleven en liet zich door niets en niemand uit het veld slaan. Een strijdvaardige ondernemer. Hij leverde een brede en grote bijdrage aan Suriname en aan de versterking van het parlement.”

“Niemand mocht aan ondernemers komen”

Volgens de president was Binda nog niet klaar met zijn werk, “maar de Almachtige heeft het anders beslist”. “Hij was een zeer gedreven ondernemer, politiek activist en politicus. Een strijder tegen onrecht, corruptie en wanbeleid en schoof dat niet onder stoelen en banken. Hij kwam op voor het ondernemerschap. Niemand mocht aan ondernemers komen. Als Assembleelid was Sham Binda een zeer sociaal bewogen mens, was maatschappelijk betrokken bij en tussen de samenleving en dienstbaar naar de sociaal zwakkeren toe. Hij was meer dan parlementslid. We gaan hem missen.”

Na de toespraken volgde een minuut stilte.

PK

error: Kopiëren mag niet!