Daling rente TD-veilingen zet zich voort

De rente bij de TD-veilingen die de Centrale Bank van Suriname (CBvS) wekelijks houdt onder de algemene banken, daalt sedert begin dit jaar gestaag. Bij de veiling van afgelopen woensdag is de rente voor de 1-weekse TD’s met 3,0 procentpunt gedaald naar 31,5%. Het totaal bedrag welke is toegewezen is SRD 300 miljoen.

Voor de 1-maandse TD’s is de rente met 2,5 procentpunt gedaald naar 44,7%. Het toegewezen bedrag is SRD 89 miljoen. Voor de 3-maandse TD’s is de rente met 3,0 procentpunt gedaald naar 49,7%, en het toegewezen bedrag is SRD 76 miljoen. 

In totaal is met de veiling deze week een bedrag van SRD 465 miljoen binnengehaald. Het totale veilingsvolume (OMO-volume) bedroeg SRD 600 miljoen.

De rentepercentages van de TD-veilingen bedroegen begin dit jaar voor de 1-weekse TD’s  75%, voor de 1-maandse TD’s 77% en voor de 3-maandse TD’s 78,9%. Sindsdien is de rente steeds gedaald.

De totale rentelasten van de wekelijkse TD-veilingen, sedert zijn introductie in juni 2021 is deze week gestegen naar SRD 2.614 miljoen. Dit zijn de renteopbrengsten van de banken voor hun beleggingen in TD’s.

Tijdens de voortzetting van de begrotingsbehandeling deze week heeft het Assembleelid Asis Gajadien, leider van de grootste fractie (VHP), opnieuw gevraagd naar een overzicht van alle TD- en CBC-veilingen (.Centrale Bank Certificaten). Eerder in eerste ronde van de begrotingsbehandeling wilde hij weten welke banken allemaal deelnemen aan de TD-veilingen. Volgens eigen bekomen informatie zou 1 bankinstellingen voor 85 %  van het deelnemersveld van de TD-veilingen uitmaken. Gajadien toonde zich helemaal niet tevreden dat de minister van Financiën maandag bij de beantwoording van vragen van parlementsleden helemaal niet is ingegaan op de kwestie van de TD-veilingen. 

Gajadien heeft zich in de voorbije periode een tegenstander getoond over de manier waarop de TD-veilingen worden gehouden. Volgens hem missen de TD-veilingen ook zijn werking. De inflatie blijft hoog en de wisselkoers vertoont nog steeds een stijgende trend, en daarmee ook de ontwikkeling van prijzen van goederen en diensten.

SS

error: Kopiëren mag niet!