Waar mensen uit Oekraïne naartoe vluchten
OORLOG RUSLAND-OEKRAÏNE

Op 27 december 2022 hadden als gevolg van de aanhoudende oorlog ongeveer 16,9 miljoen grensovergangen van Oekraïne naar buurlanden plaatsgevonden. Zoals onze grafiek op basis van gegevens van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen (UNHCR) laat zien, kozen de meeste mensen die vertrokken ervoor om het land via Polen te verlaten.

Volgens officiële bronnen zijn er 8,5 miljoen overtochten naar de westelijke buur van Oekraïne per voet, bus, auto of trein geregistreerd, grotendeels veroorzaakt door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Grensovergangen naar Rusland zijn ook aanzienlijk toegenomen sinds de eerste weken van gevechten. Volgens officiële informatie vonden er vanuit Oekraïne 2,9 miljoen overtochten naar Rusland plaats, meer dan in Hongarije, Roemenië en Moldavië, die lange tijd het zwaarst te lijden hadden onder de vluchtelingengolf. De meest recente gegevens voor grensovergangen naar Rusland zijn echter van 3 oktober 2022, dus de werkelijke waarden zullen nu waarschijnlijk hoger zijn vanwege de aanhoudende vijandelijkheden in het land.

Volgens de Russische regering kwamen op 31 december 63 soldaten om het leven bij een raketaanval op de stad Makiivka in de betwiste regio Donetsk. De Oekraïense regering claimt een dodental van enkele honderden. Ondertussen wordt kritieke infrastructuur in de Oekraïense hoofdstad Kiev al dagen aangevallen door Russische drones, waarvan er tot nu toe 80 zijn neergeschoten, aldus het Oekraïense leger. Onafhankelijke verificatie van de genoemde cijfers is op dit moment niet mogelijk.

error: Kopiëren mag niet!