Meer dan 200 vrijgelaten Nicaraguaanse demonstranten tegen de regering, oppositieleiders op weg naar de VS.

Ongeveer 222 gevangenen die door velen worden beschouwd als politieke gevangenen van de regering van de Nicaraguaanse president Daniel Ortega, zijn donderdag naar Washington gevlogen, bevestigde een hoge ambtenaar van de Biden-regering.

De regering van Nicaragua heeft “eenzijdig” besloten om 222 gevangenen vrij te laten, zei de functionaris, die ermee instemde te spreken op voorwaarde van anonimiteit. De functionaris merkte op dat sommigen van de vrijgelatenen jarenlang onder erbarmelijke omstandigheden in de gevangenis hadden gezeten omdat ze klaarblijkelijk fundamentele rechten hadden uitgeoefend.

Ortega heeft volgehouden dat zijn gevangengenomen tegenstanders en anderen achter de straatprotesten van 2018 zaten waarvan hij beweert dat ze een complot waren om hem omver te werpen.

Tienduizenden zijn in ballingschap gevlucht sinds de Nicaraguaanse veiligheidstroepen deze protesten tegen de regering met geweld hebben neergeslagen.

De laatste telling van de Nicaraguaanse oppositie van het aantal vastgehouden “politieke gevangenen” was 245. Het was niet meteen duidelijk wie niet werd vrijgelaten.

Familieleden van enkele vrijgelatenen bevestigden ook dat de gevangenen naar Washington vlogen.

Volgens Amerikaanse functionarissen bevonden zich ook Cristiana Chamorro, die vóór haar arrestatie in 2021 een vooraanstaande presidentskandidaat was. Dochter van voormalig president Violeta Chamorro, werd afgelopen maart veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Ze werd veroordeeld voor het witwassen van geld via de niet-gouvernementele organisatie van haar moeder toen Ortega ngo’s achtervolgde die buitenlandse financiering ontvingen. Ze stond onder huisarrest.

Andere voormalige presidentskandidaten, Arturo Cruz en Juan Sebastian Chamorro, waren ook op de vlucht, zeiden Amerikaanse functionarissen.

error: Kopiëren mag niet!