Stroomsubsidie van SRD 260 aan verbruikers wordt afgebouwd

De subsidie van SRD 260 aan alle huishoudelijke verbruikers van stroom zal ook worden afgebouwd. Dit bedrag zit in de stroomrekening die huishoudelijke verbruikers maandelijks betalen. Maandelijks kost deze subsidie de overheid SRD 42,5 miljoen. Op jaarbasis komt dit neer op een bedrag van rond een half miljard SRD. 

Naast de afbouw van deze stroomsubsidie zal ook de subsidie voor gas worden afgebouwd. Jaarlijks kost het de overheid tussen de SRD 800 en SRD 900 miljoen om de prijs van kookgas “goedkoop” te houden voor de bevolking. 

Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen zei maandag op een persconferentie van de regering, dat de afbouw van de stroom- en gassubsidie, tezamen met twee kostenverlagende maatregelen, bij de aankoop van stroom van SPCS (Staatsolie Power Company Suriname) zullen kunnen leiden tot een flinke afname van de totale subsidieuitgaven van de overheid bij de energievoorziening. Daarmee zal volgens de minister kunnen worden voldaan aan de “verwachtingen” van het Internationaal Monetair Fonds, IMF, met betrekking tot verlaging van de subsidieuitgaven bij de stroomvoorziening. 

Energieleveringscontract SPCS

De twee kostenverlagende maatregelen bij de aankoop van energie door de staat bij SPCS betreffen de vaste kosten bij de opwekking van thermische energie en de toeslag op de prijs van HFO (zware olie voor energieopwekking). Deze twee zaken worden tot nog toe door SPCS doorberekend in de prijs die de staat betaalt voor energieopkoop. In het rapport van de commissie Dwarka (EBS-tarievencommissie) worden deze twee kostencompenenten aangemerkt als onterecht doorberekend in de factuur aan de staat. Minister Abiamofo zegt, dat met deze kostenverlagende maatregelen de staat jaarlijks rond de USD 11 miljoen bespaart.

Over het rapport van de Commissie Dwarka zegt de minister, dat daarin 38 aanbevelingen en voorstellen worden gedaan. Relevante stakeholders zijn nu bezig hun feedback te geven op het rapport, waarna de Commissie die zal verwerken in een eindrapport aan de regering. 

Over de gedane aanbevelingen en voorstellen in het voorlopig rapport zegt de minister, dat enkele daarvan direct geïmplementeerd zouden kunnen worden, terwijl andere aanbevelingen voor de uitvoering ervan eerst nadere technisch en politiek overleg behoeven. Zo kan de aanbeveling om de energie koopcontract tussen de staat en de SPCS te herzien, direct in uitvoering worden gebracht. Minister Abiamofo zegt dat deze overeenkomst, die van 2013 dateert, inderdaad ruimte biedt voor verbetering. Hij zegt ook, vanaf het begin zulks te hebben aangegeven.

Verschillende actoren in de energiesector geven aan dat de energie opkoopovereenkomst met SPCS nadelig is voor de staat, en daarmee de EBS. Herziening ervan kan leiden tot aanzienlijke verlaging van de kostprijs van stroom. 

Afobaka

In het rapport van de Commissie Dwarka wordt voorgesteld om het beheer over de Afobaka waterkrachtcentrale naar de EBS over te hevelen. Hoewel hij een zekere logica in dit voorstel ziet, zegt minister Abiamofo dat hierover eerst technisch- en politiek overleg gevoerd moet worden. Staatsolie/SPCS heeft hier volgens de minister financiële afspraken lopen, en zaken kunnen niet binnen een wip en een zucht gedaan worden. 

Het voorstel in het rapport om de verkoopprijs van HFO van USD 70 per vat die SPCS hanteert, terug te brengen naar USD 61,70 ziet de NH-minister als niet uitvoerbaar. Hij ging echter niet nader daarop in. Dit voorstel voor verlaging van de prijs van HFO naar USD 61,70 per vat is één van de cruciale maatregelen die wordt voorgesteld om tot een juiste kostprijsberekening te komen van stroom door EBS. In het rapport Dwarka wordt ook de vraag opgeworpen waarom de waterkrachtcentrale te Afobaka winst moet maken bij de levering van stroom aan de staat. Minister Abiamofo zegt hierover, dat het bij de waterkrachtcentrale om oude infrastructuur gaat en dat het niet verstandig is om de bedrijfsvoering op basis van “break-even” te laten plaatsvinden . Volgens hem dient ervoor gezorgd te worden dat de infrastructuur te Afobaka betrouwbaar blijft. Niet voor nu alleen maar ook voor de komende jaren, aldus NH-minister Abiamofo.

SS ]

error: Kopiëren mag niet!