Lavrov biedt Rusland steun aan Mauritanië in de strijd tegen het jihadisme

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov bood woensdag steun aan Mauritanië in de strijd tegen het jihadisme in de Sahel en zei dat hij de positie van het land in de oorlog in Oekraïne respecteerde.

Zijn Mauritaanse tegenhanger benadrukte het “respect van zijn land voor de regels van het internationaal recht”, terwijl hij zei dat hij de Russische veiligheidsproblemen “begrijpt”.

Het bezoek van Lavrov aan Nouakchott maakt deel uit van een breder diplomatiek offensief van Rusland in Afrika, waar de oorlog de strategische concurrentie tussen grootmachten heeft geïntensiveerd.

Mauritanië is een cruciaal land tussen de Maghreb en Afrika bezuiden de Sahara.

Het jihadisme heeft zich verspreid in de Sahellanden Mali, Burkina Faso en Niger en bedreigt nu de Golf van Guinee verder naar het zuiden, hoewel Mauritanië sinds 2011 geen aanslag meer heeft gezien.

Het uitgestrekte, grotendeels woestijnachtige land van 4,5 miljoen inwoners stemde in maart 2022 voor een VN-resolutie waarin Rusland wordt opgeroepen zijn militaire operaties in Oekraïne onmiddellijk te staken.

Veel Afrikaanse landen onthielden zich van stemming of stemden niet.

error: Kopiëren mag niet!