Russische olie- en gascrisis veroorzaakt een tekort van 25 miljard dollar
DOOR NINIAN CARTER

7 februari 2023 – Een dramatische daling van de olie- en gasinkomsten heeft bijgedragen aan het grootste begrotingstekort van Rusland in januari in meer dan 20 jaar.

De Russische olie- en gasbelastinginkomsten daalden in januari met 46% in vergelijking met een jaar geleden, terwijl de uitgaven met 59% toenamen als gevolg van de invasie van Oekraïne.

Deze combinatie veroorzaakte in januari een begrotingstekort van 1,76 biljoen roebel ($ 25 miljard) – het grootste tekort aan het begin van het jaar in minstens 25 jaar.

De daling van de olie- en gasinkomsten volgt op westerse sancties tegen Rusland, waaronder een EU-verbod op de meeste overzeese invoer van brandstof, een G7-olieprijsplafond en een bevriezing van internationale reserves, waardoor Rusland gedwongen wordt om Oeral-olie tegen een aanzienlijke korting te verhandelen.

In januari was de Oeral gemiddeld $ 49,48 per vat, vergeleken met de gemiddelde Brent-referentieprijs van $ 77,82 per vat.

Volgens risicogegevensleverancier Castellum.AI is Rusland op 27 januari getroffen door 10.901 westerse sancties sinds de invasie van Oekraïne in februari 2022. Voeg dit toe aan de eerder geldende sancties en Rusland heeft momenteel 13.656 sancties opgelegd.

error: Kopiëren mag niet!