ChatGPT ook populair in Suriname 

Het spraakmakende ChatGPT wint enorm aan populariteit. Ook in Suriname heeft de app zijn intrede gedaan. Vooralsnog is niet duidelijk hoeveel en wie in Suriname vooral hiervan gebruik maken en met welk doel. 

Met het gratis programma kunnen teksten worden gegenereerd die nauwelijks te onderscheiden zijn van door mensen geschreven teksten. Dat gebeurt op basis van kunstmatige intelligentie: het programma leert zelf en wordt steeds beter in wat het doet, volgens de ontwikkelaars. 

Met de app wordt communiceren en leren dat tot nu toe niet mogelijk geweest gebracht naar de man. Het brengt alle data van de internet bij elkaar en het moet zo menselijk overkomen. Echter zijn er fundamentele vragen over de betrouwbaarheid. Techgigant Microsoft steekt de komende jaren tot wel 10 miljard dollar in het bedrijf OpenAI, de maker van ChatGPT. Met de investering kan OpenAI flink groeien en de capaciteit uitbreiden. Met het beantwoorden van vragen kan het een belangrijke concurrent worden van zoekmachines zoals die van Google.  

Belangrijk bedrijfsonderdeel

Microsoft investeerde in 2019 al een miljard dollar in het bedrijf uit San Francisco. Met de nieuwe kapitaalinjectie wil OpenAI, dat werd opgericht door vier tech investeerders onder wie Elon Musk en Sam Altman: ‘onafhankelijk onderzoek blijven doen en veilige kunstmatige intelligentie ontwikkelen.’ De investering maakt duidelijk, dat Microsoft producten op basis van kunstmatige intelligentie als een belangrijk bedrijfsonderdeel voor de toekomst ziet. Het wil ChatGPT binnenkort toevoegen aan het eigen cloudplatform Azure. Het programma kan bovendien worden ingezet als aanvulling op de bekende Office-programma’s als Word en Excel om de productiviteit van gebruikers te verhogen.

Beperkingen ChatGPT is een prototype van een chatbot met kunstmatige intelligentie, ontwikkeld en gespecialiseerd in het voeren van dialogen met een (menselijke) gebruiker. ChatGPT lijdt aan meerdere beperkingen.

Het beloningsmodel van ChatGPT, ontworpen rond menselijk toezicht, kan over-geoptimaliseerd zijn en zo de prestaties belemmeren. Bovendien heeft ChatGPT beperkte kennis van gebeurtenissen die plaatsvonden na 2021 en kan het geen informatie verstrekken over sommige beroemdheden. Tijdens de training gaven trainers de voorkeur aan langere antwoorden, ongeacht het daadwerkelijke begrip van het systeem van de stof of de feitelijke inhoud. Bovendien werden medewerkers in slechte omstandigheden gebruikt om de software te ontwerpen.

error: Kopiëren mag niet!