Winkeliers ontevreden met de huidige situatie

Ook winkeliers zijn momenteel ontevreden over de huidige situatie in het land. Burgers geven vaak een reactie ten aanzien van de economische situatie in het land. Daarbij worden winkeliers , ondernemers en importeurs als de grootste boosdoeners aangemerkt. Niets is minder waar. Ook zij balen van de situatie en blikken terug naar een periode waarin het leven minder moeilijk en duur was. 

Een winkelierster die een klerenzaak runt geeft aan, dat alles duur is geworden. Zij moet maandelijks een x bedrag afstaan aan huur. Ook moet zij invoerrechten, inklaringskosten en diverse belastingen afstaan. Zij heeft geen keus, dan de prijs van producten in de winkel op te schroeven. Maar, daarmee zijn haar problemen niet opgelost, want het verhogen van de prijs heeft ook nog een negatief effect op de verkoop. De verkoop van producten is enorm gedaald. 

Buitenlanders kunnen nog grote aankopen doen. Vooral Brazilianen, Colombianen, maar Surinaamse burgers echter haken heel snel af. verklaart ze. Ze kijken naar het product en als ze het niet gelijk terugzetten, zetten ze na aankondiging dat het BTW, heeft zeker weer terug. 

Ook de restauranthouders  hebben het niet makkelijk. Opkopen van levensmiddelen, vooral vlees en viswaren, is extreem duur geworden, zegt een restauranteigenaar. Een portie varieert als tussen Srd 120 – 450  al naar gelang hetgeen je koopt. Gerechten met daarin varken, doks en garnalen worden slechts bij speciale gelegenheden besteld. De burgerij houdt het grotendeels op tjauw min en nasi. Komt erbij kijken, dat bij niet elk restaurant de aanloop even groot is.

“Als het zo doorgaat, ga ik de zaak doorverkopen aan een andere en doorreizen”, zegt een winkelierster. Op de vraag waar zij naartoe zou gaan, antwoordt ze dat nog niet zeker te weten,. Maar dat ze enorme verliezen lijdt is zeker. “A moelijk. Ala san na moni. A teng kong tranga”, aldus deze onderneemster.

NK

error: Kopiëren mag niet!