NKC Instituut start kappersproject als promotie voor praktijkschool

Het NKC Instituut is per januari 2023 gestart met het ‘kappersproject’. Dit is een project waarbij de barber het haar van kinderen binnen de school knipt. De barber presenteert en leert de kinderen hoe te knippen. Volgens de algemeen directrice van het NKC Instituut, Nancy Nathoenie, is dit een promotie voor hun praktijkschool. Op de praktijkschool zullen de kinderen in de gelegenheid gesteld worden om een vak te leren.

“Dit is slechts een van de projecten, we zullen de kinderen ook leren schilderen, metselen, planten, knippen, kleren wassen, vouwen en strijken. Na vier jaar krijgen de leerlingen een certificaat in ontvangst. Daarmee kunnen ze dan ook solliciteren om aan een baan te komen”, aldus Nathoenie. 

De praktijkschool start per 1 oktober 2023. Kinderen vanaf 14 jaar zullen worden toegelaten tot deze praktijkschool.

“Het is een kwestie van veel liefde en geduld”

Kapper Jayden is verbonden aan de praktijkschool van het NKC Instituut. In gesprek met Dagblad Suriname zegt hij, dat kinderen met een speciale hulpvraag niet altijd even goed kunnen studeren, maar dat sommige wel beter met hun handen kunnen werken. “Ik doe barberwerk, ik werk dus met mijn handen. En dat is dus wat ik wil presenteren aan de kinderen, om te kijken als er interesse daarvoor is.”

Knippen voor bepaalde kinderen van het NKC Instituut is niet gemakkelijk, zegt kapper Jayden. “Je moet heel veel geduld met ze hebben en weten hoe je omgaat met ze. Het is dus echt een kwestie van liefde en geduld. Ik ben een man van geduld, ik hou van mijn werk. Ongeacht als ik 1-2 uurtjes bezig moet zijn met 1 kind. Ik hou ervan om mee te gaan met hoe het kind zich voelt op dat moment. Ik sta er dus voor open om les te geven aan de kinderen op hun eigen manier. Ik ben momenteel bezig met een stappenplan hoe ik les ga geven aan de kinderen. Bij elk kind kan je niet hetzelfde stappenplan gebruiken, sommige begrijpen snel en andere zijn misschien wat trager van begrip. Ik zal dus ook moeten kijken of de interesse en de liefde erin gestopt kan worden”, aldus kapper Jayden.

“De kinderen hebben het als zeer prettig ervaren”

De onderdirectrice van het NKC Instituut, Stephany Alberg, vertelt aan Dagblad Suriname, dat de kapper eerst begon met het knippen voor personeels kinderen. “Er werden foto’s en video’s gemaakt en op onze pagina geplaatst. We kregen nadien heel veel aanmeldingen van ouders die dat heel graag wilden voor hun kids. De volgende dag had de kapper 20 kinderen voor wie hij zijn diensten moest verlenen. Dit is succesvol verlopen.”

Volgens Alberg waren er enkele kinderen ertussen die ondersteund werden door de leerkrachten. “Maar, ze hebben het als zeer prettig ervaren. We zijn blij dat we met dit project gestart zijn, omdat vele ouders ons verteld hebben dat de kinderen vaak genoeg niet willen zitten wanneer ze de kids naar de kapper brengen. Dus wij hebben op onze manier een bijdrage geleverd om een eigen schoolkapper binnen de school te brengen”, aldus Alberg.

SK

error: Kopiëren mag niet!