Hollandse Kamp tevreden met toezegging minister

Kapitein Sergio Jubithana van Hollandse Kamp klinkt opgelucht nu er een gesprek is geweest met minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer over de grondverzet werkzaamheden van bulldozers in hun gebied.

Tijdens een onderhoud met de minister, waarbij onder andere het dorpsbestuur van Hollandse Kamp, de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), de Organisatie Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para en Wanica (OSIP) en Grondinspectie aanwezig waren, is beter inzichtelijk gemaakt waar het mis is gegaan. 

Jubithana zegt dat onder in de hiërarchie zaken anders zijn gelopen. “De minister neemt gevoeglijk aan, dat het voorwerk goed is gedaan door de instanties die moeten bepalen wat tot het inheems grondgebied behoort”, verklaart de kapitein van Hollandse Kamp. Hij licht toe dat er een kaart is getoond welke gebieden zijn uitgegeven.

“Wij hebben onze demarcatiekaart ook gebracht om aan te geven hoe er is gedemarqueerd in de aanloop naar de grondenrechten in opdracht van de overheid”, zegt Jubithana. Het gebied waar het dispuut over gaat komt voor in het leefgebied van de inheemsen. De kapitein laat nog weten dat de minister nog deze week een onderhoud heeft met de tegenpartij en zal aansturen op stopzetting van de werkzaamheden.

Zwart op wit

De stopzetting willen de dorpsbewoners van Hollandse Kamp zwart op wit. Jubithana zegt als voorzitter van de OSIP, dat alle dorpshoofden van Para met ditzelfde probleem zitten waarbij de grondenrechten in het gedrang zijn. Bij de procedures voor gronden aanvragen waarbij de demarcatie kaarten worden opgestuurd naar grondinspectie en daarna naar de districtscommissaris benadrukt Jubithana dat voortaan gronduitgiften in de buurt van inheemse gebieden onder een vergrootglas worden geplaatst.

Les

De geleerde les uit deze spanning is volgens de kapitein, dat grondenrechten heel belangrijk zijn.

Afgelopen dinsdag hebben de inheemsen daarom voor de derde keer een petitie ingediend bij de Assemblee, waarin zij aangeven om grondconversie te parkeren en haast te maken met het grondenrechtenvraagstuk. Jubithana zegt hierover, dat de grondenrechten eerst geregeld moeten zijn voordat er over grondconversie gesproken kan worden.

Hij pleit voor eerst grondenrechten en daarna grondconversie. “Want als grondconversie is aangenomen dan worden gebieden eigendom van de mensen die gronden hebben gekregen en dan komen de grondenrechten in de inheemse en marrongebieden in gedrang”, benadrukt Jubithana tot slot.

RB

error: Kopiëren mag niet!