Grote meerderheid bevolking vindt gronduitgifte onrechtvaardig 

Presidentiële werkgroep inzake Sabaku Project laat nooit meer wat van zich horen 

Een enorme meerderheid van poll deelnemers vindt het gronduitgifte beleid in Suriname onrechtvaardig. Meer dan duizend mensen stemden nee over de rechtvaardigheid van grondzaken op de website van Dagblad Suriname. Bij de spraakmakende zaak van  gronduitgifte in het Sabaku Project had de president om een onderzoek gevraagd. De resultaten daarvan zijn, zoals ook het geval is bij vele andere onderzoeken, nooit gepresenteerd. Inmiddels wordt er al gebouwd op het project. 

Uitgifte Sabaku Project aan DNA-leden 

Verreweg de meest spraakmakende zaak bij gronduitgiften in de rij der controverses is die van van het Sabaku Project in Paramaribo-Noord. President Chan Santokhi heeft vorig jaar daarover gesteld, dat de uitgifte van grond aan parlementariërs onethisch is. Hij staatshoofd keurde dit af. President Santokhi stelde dat dit haaks staat op de belofte van grond voor zij die het nodig hebben. Politici hebben geen voorkeur. Voorts stelde hij dat het volledig dossier is opgevraagd bij het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer, GBB.

Volgens president Santokhi houdt minister Dinotha Vorswijk van GBB vol, dat er niets verkeerds is gedaan. Vicepresident Ronnie Brunswijk nam het op voor de minister en stelde dat er nergens staat dat politici geen grond mogen krijgen. Assembleeleden Obed Kanapé (ABOP-fractieleider) en fractiegenoot Edgar Sampie hebben daar terreinen toegewezen gekregen. Dagblad Suriname heeft ook informatie waaruit blijkt dat naaste familieleden van Mahinder Jogi (VHP) grond hebben gekregen. Kanape hield vol, dat hij niets verkeerds had gedaan en onderdeel is van het jarenlange gebeuren. Hij noemde de publicatie van de toewijzing, een politieke zet van de tegenstander.  

Edgar Sampi wilde oorlog voeren voor grond op Noord 

Sampi (ABOP) gaf vorig jaar aan zelfs oorlog te willen voeren voor grond op Noord. Dit stelde de jonge politicus via social media. Sampi deed uitspraken die gevoelig waren en velen in de samenleving reageerden met afschuw op de uitlatingen.

Sampi schreef: “De traditionele grootgrondbezitters hebben moeite mee dat jij daar zit en hun praktijken dus niet best lopen! De aanval op jou gaat niet om uitgifte Sabaku, maar het streven om geheel Suriname uit te geven aan een bepaalde groep die niet op jou lijkt! Zij merken een bepaalde daling van de vraag naar percelen, waarvoor wij duizenden Euro’s moeten neertellen! De jaren toen zij het roer daar hadden, was er geen sprake van transparantie en was de vraag nooit gesteld om namen van personen te publiceren die een stuk grond gehad heeft. Blakamans horen niet in noord te wonen, dat is letterlijk gezegd. Wij gaan oorlog voeren en daar ben ik klaar voor.”

error: Kopiëren mag niet!