Clyde Ford: “Samenleving moet in rust zijn en familie de ruimte geven dit proces te verwerken”

De 35-jarige bakfietsondernemer Raymon Ford, ook bekend als Boyler, is op zondag 29 januari op een zeer tragische wijze komen te overlijden. In een gesprek met Dagblad Suriname gaat de neef van Raymon, Clyde Ford, in op gestelde vragen door de redactie. 

Wat voor persoon was ‘Boyler’ en wat zou men van hem kunnen leren?

“Hij was iemand die ondernemend was, beweeglijk zelfs, een duizendpoot, zo heb ik hem ervaren en gekend als neef. We hebben veel gesproken. Wat mensen van hem zouden kunnen leren is zijn bedrijvigheid, niet stil zitten, zelfredzaamheid. Hij had 3 kinderen en hij wilde voor z’n 3 kinderen zorgen. Dat verantwoordelijkheidsgevoel en een beetje zekerheid van wat je zelf wil. Dat is wat mensen van hem zouden kunnen leren”, antwoordt Ford. 

Ford laat zich niet leiden door berichten op social media

Momenteel gaan er heel veel berichten op social media rond over wie de veroorzaker is geweest van deze aanrijding. Aan Ford is gevraagd wat zijn kijk hierop is. Hij geeft hierop aan, dat hij zich niet laat leiden door berichten. “Ik ben iemand die uit discipline komt, als militair. Ik werk met feiten en omstandigheden. Ik kan dus niet ingaan op de berichten die rond gaan. Wij wachten het onderzoek af. Ook de familie en ik willen de beelden zien. En op basis daarvan zullen er rechtsingangen worden gezocht.”

Volgens Ford heeft de familie gevraagd om het beeldmateriaal te zien. Formeel is dit nog niet aan de politie gevraagd. “Maar, vanuit onze kanalen kijken we even. Er is ook een jurist in de arm genomen, die dat dus formeel gaat vragen”, stelt Ford. 

Vragen omtrent de dood van Boyler 

Aan Ford is verder gevraagd of de familie met vragen zit omtrent de dood van Boyler en hoe zij daarmee omgaan. Ford zegt, dat zij met vragen zitten, zoals hoe dit mogelijk was en of het zo moest gebeuren dat hij op dergelijke manier uit het leven gerukt moest worden. “Alleen de Heer kan ons antwoord daarop geven. Voor de rest is het de verantwoordelijkheid van mensen die roekeloos rijden of onverantwoord bezig zijn.” 

Op de vraag hoe zij daarmee omgaan, zegt Ford dat ze het uiteindelijk een plek moeten geven. “Je kan hem niet terug in het leven brengen. Het is nog een beetje onwerkelijk, we moeten hem nog weer zien wanneer we straks afscheid gaan nemen. Het is een proces, je hebt momenten waarbij je helemaal stil bent, momenten waar je aan hem denkt, momenten waarbij je weer emotioneel wordt. Maar, ik zeg aan de familie om in alle rust te bidden voor kracht.” Ford zegt verder dat de ondersteuning van de gemeenschap ook te merken is. De opkomst van de stille loop was heel goed, geeft hij aan. Ook de kranslegging is naar zeggen goed gegaan. “Je ziet dat die liefde er is geweest voor hem. Dat troost ons om door te gaan.”

Voorbereidingen voor de begrafenis

Momenteel is de familie bezig met de voorbereidingen voor de begrafenis. Op 6 februari hebben zij de ‘singi neti’. Volgens Ford wordt het waarschijnlijk een combinatie van singi neti en een benefietavond. Dat zal nog formeel bekend gemaakt worden. Op 7 februari vindt de uitvaart plaats te Ocer, dat voor de familie ter beschikking is gesteld, laat Ford weten.

Boodschap aan de gemeenschap

Wat hij aan de gemeenschap wil zeggen is om in alle rust te zijn en de familie de ruimte te geven om dit proces te verwerken. “Met zoveel gedoe en verhalen, beelden, comments en vermoedens, daar gaan we niet mee opschieten. Het is natuurlijk, dat iedereen aandacht vraagt en dat de ogen gericht zijn op deze case. Vandaar dat we ook een stille loop hebben georganiseerd. Hiermee geven we als familie en vrienden aan, dat we dit niet zo gaan laten. Laten de mensen allemaal in rust gaan en voor ons bidden. Waar ze ons kunnen ondersteunen, mogen ze ons ondersteunen. Dat kan aan de Mangrasistraat nummer 19 of men kan Clyde Ford of Hetty Ford-Meursing op Facebook opzoeken. Mijn nummer is 8644627.”

“Laten we in rust zijn, want alleen daardoor kan je meer bereiken. Wanneer je zoveel troebel hebt kunnen allerlei speculaties gebeuren. Daarom vragen wij rust en we zeggen ook ‘het gaat niet zo blijven’. We gaan rechtsingangen zoeken. De dader moet – we zeggen niet gestraft worden – maar we willen wel weten wie het is. De familie van de dader heeft in principe ook al contact met ons opgezocht om voor de kosten op te draaien en de verzorging van de 3 kinderen. Daar staan we als mens voor open, maar alleen gaan we dat juridisch moeten laten vastleggen. Dit zodat de kinderen ervan verzekerd zijn dat datgene wat wordt aangeboden ook wordt nageleefd”, aldus Ford.

SK

error: Kopiëren mag niet!