Aandelenverkoop RGM aan ZIJIN Mining Group afgewikkeld 

De verkoop door IAmGold van haar 95% belang in Rosebel Gold Mines N.V (RGM) aan de Chinese Zijin Mining Group Company Ltd. is afgewikkeld. De Canadese goudmultinational maakte dit gisteren, woensdag 1 februari, bekend. IAmGold en Zijin Mining Group Company ltd. hadden in oktober vorig jaar al overeenstemming bereikt voor de aandelenoverdracht. Hoewel partijen overeenstemming hadden bereikt voor de aandelenverkoop, moest de Staat Suriname conform de Delfstoffen Overeenkomst haar goedkeuring nog eraan geven. Deze verklaring van geen bezwaar van de Surinaamse regering kwam eind december vorig jaar. 

Met deze verkooptransactie ontvangt IAmGold een bedrag van US$ 360 miljoen in contanten. Daarbovenop ontvangt het nog een bedrag van US$ 41 miljoen voor het opgeven van haar lease-verplichtingen voor apparatuur. De resterende 5% aandelen in RGM blijft in handen van de Surinaamse overheid via Staatsolie N.V.

Mijlpaal voor IAmGold

IAmGold zegt met de afwikkeling van de verkooptransactie een belangrijke mijlpaal te hebben bereikt in haar bedrijfsstrategie om waarde te creëren voor haar stakeholders. De verkoopopbrengsten uit de aandelenverkoop zullen worden aangewend ter aanvulling van de benodigde financiering van het Côté Gold-projekt, haar grootste goudmijn project in Noord Canada. De ontwikkeling van de Côté Goudmijn is voor 70 procent af en zit volgens IAmGold volledig op schema om tegen begin volgend jaar in productie te gaan. Om haar financieringsverplichtingen in de Côté Gold-project volledig te kunnen nakomen heeft IAmGold ook belangen in goudmijnen in West Afrika afgestoten. Het Côté Gold-project in Noord Canada is het grootste goudmijn project van IAmGold dat wordt uitgevoerd in partnerschap met het Japanse Sumitomo Metals & Mining.  

Zijin Mining Group

Met de afwikkeling van de aandelenoverdracht is de Chinese multinational Zijin Mining Group Company nu officieel voor 95% eigenaar van Rosebel Gold Mines N.V. Aan de afgifte van de verklaring van geen bezwaar door de Surinaamse regering zijn voorwaarden verbonden, waar Zijin aan moet voldoen. Zo zullen alle openstaande issues die Staatsolie N.V heeft met Rosebel Gold Mines N.V. uiterlijk ultimo maart moeten zijn afgewikkeld.  

Binnen 6 tot 12 maanden moet Zijin Mining Group aan de regering en Staatsolie N.V. haar investeringsplannen presenteren met betrekking de Rosebel goudmijn. Na de aandelenoverdracht nu moet Zijin zo spoedig mogelijk besprekingen met de Surinaamse regering starten met betrekking tot de “reclamation liabilities” (verplichtingen in verband met uitgemijnde gebieden) en de daarmee gepaard gaande financiële zekerheid.

Cijfers RGM

Rosebel Gold Mines N.V (RGM) heeft in het laatste kwartaal van 2022 een sterk goudproductie cijfer gehaald. Het goudbedrijf heeft 69.000 ounces goud geproduceerd, wat neerkomt op circa 1.956 kilogram. Afgezet tegen een gemiddelde goud verkoopprijs over dezelfde periode van US$ 1.670 per ounce, vertegenwoordigt dit een bedrag van circa US$ 115 miljoen. Over het geheel jaar 2022 genomen heeft RGM een goudproductie gerealiseerd van 214.000 ounce, oftewel 6.067 kilogram.

De behaalde jaarlijkse goudproductie ligt boven de bijgewerkte productie verwachtingen van het afgelopen jaar, welke lagen tussen de 175.000 en 200.000 ounces. De gerealiseerde goudproductie cijfers zijn exclusief de 5% aandelen die de Staat Suriname via Staatsolie in RGM bezit. Op basis van 100% komt de jaarproductie over 2022  op 253.000 ounces, gelijk aan 7.173 kilogram.

SS

error: Kopiëren mag niet!