Weer eis van 20 jaar cel in hoger beroep zaak Bouterse – OM vordert gevangenneming oud-president

Het Openbaar Ministerie (OM) dinsdagochtend in hoger beroep weer 20 jaar gevangenisstraf geëist tegen oud-president Desi Bouterse vanwege zijn betrokkenheid bij de 8 decembermoorden, de moord op vijftien politieke tegenstanders in 1982. Het OM heeft nu ook de gevangenneming van Bouterse gevorderd. Waarnemend procureur-generaal Carmen Rasam stelde, dat er genoeg bewijzen zijn aangedragen gedurende het proces.

In 2019 werd Bouterse veroordeeld tot twintig jaar cel voor zijn rol in de Decembermoorden. Hij ging in verzet bij de Krijgsraad, die in 2021 ook tot dezelfde straf kwam. Sinds juli 2022 diende het hoger beroep in de zaak.

De verwachting is dat de rechter later dit jaar uitspraak doet. 

Bouterse heeft altijd zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden ontkend. Hij vindt dat hij politiek verantwoordelijk is, omdat hij in 1982 bevelhebber was van het leger. De rechtszaak vond hij politiek gemotiveerd.

Volgens de oud-leider waren de 8 december slachtoffers uit op een staatsgreep en werden ze op de vlucht door militairen doodgeschoten.

Eind november bezocht Bouterse voor het eerst als verdachte Fort Zeelandia, de plek waar de moorden zijn gepleegd. Het Hof van Justitie hield er een zittingsdag in de hoop dat zo herinneringen zouden bovenkomen bij de verdachten en getuigen in de zaak. Bouterse zei na afloop van de zitting, dat hij had getracht zich de zaak “weer voor de geest” te halen.

De vraag is nu of Bouterse daadwerkelijk wordt opgepakt en opgesloten. Indien dat mocht gebeuren, dan zal daar zeker tegen geprotesteerd gaan worden door zijn aanhangers en sympathisanten. Hij geniet nog steeds aanzien binnen zijn eigen Nationale Democratische Partij, NDP, waarvan hij voorzitter is.

error: Kopiëren mag niet!