‘Kwetsbare huishoudens’ krijgen SRD 1.800 koopkrachtversterking

Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) bericht dinsdag 31 januari, dat de regering Santokhi-Brunswijk heeft besloten per 31 januari het sociaal programma uit te voeren. Middels het uitvoeren van dit programma wordt de overstap gemaakt van object- naar subjectsubsidie.

Minister Uraiqit Ramsaran geeft aan, dat vanuit het ministerie reeds bestaande financiële voorzieningen bestaan waaronder Algemene Oudedagsvoorziening, Algemene Kinderbijslag, Financiële Bijstand Mensen met een beperking en Financiële Bijstand Zwakke Huishoudens welke het sociaal vangnet vormen. Deze voorzieningen zullen gecontinueerd blijven. 

Via het sociaal programma zullen kwetsbare huishoudens binnen de samenleving een koopkrachtversterking krijgen. “Hiermee probeert de regering het leed van alle kwetsbare groepen, maar ook dat van de gemiddelde burger te lenigen zodat zij niet in een uitzichtloze situatie terechtkomen”, aldus minister Ramsaran. Het is de bedoeling dat uit dit sociaal programma, tussen de 40.000- 60.000 huishoudens een koopkrachtversterking zullen krijgen van SRD 1.800 per maand.

  • Het ministerie schrijft dus, dat het “de bedoeling” is dat kwetsbare groepen per maand SRD 1.800 gaan krijgen. De SoZaVo-minister zegt niet dat het zeker is dat ingaande een bepaalde datum de kwetsbare groepen genoemd bedrag maandelijks gaan ontvangen. Door deze onduidelijkheid worden verwachtingen geschept. SoZaVo blinkt niet uit in duidelijkheid, helderheid. Ze laat mensen nu met vragen zitten.
  • Ook is het opmerkelijk dat wordt gesteld dat “tussen de 40.000-60.000 huishoudens” de koopkrachtversterking gaan ontvangen. Maar, kan het ministerie niet concreet aangeven om hoeveel huishoudens het werkelijk gaat of is de algehele administratie bij SoZaVo niet op orde?

Via het sociaal programma zullen zeven brandstof, elektriciteit, water, gas, basisvoeding, transport en medicamenten gesubsidieerd worden. Om de uitbetalingen uit dit programma te verrichten zal voor nu het MoniKarta systeem van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) gebruikt worden. De personen die hiervoor in aanmerking komen zijn kwetsbare groepen die reeds in het Sociaal Vangnet van SoZaVo zitten en andere kwetsbare groepen.

error: Kopiëren mag niet!