Asis Gajadien (VHP): “Belastinghervormingen nodig voor versterking concurrentiepositie Suriname”

VHP-fractieleider Asis Gajadien wenst spoedig van de regering te vernemen welke zaken zij dit jaar in het kader van de belastinghervormingen zal aanpakken. Het gaat om wijzigingen van de verschillende soorten van belastingen die niet alleen ertoe moeten leiden dat de Staat meer inkomsten binnenkrijgt, maar ook de concurrentiepositie van het land versterkt ten opzichte van landen in de regio, met name Guyana. Door middel van verbeteringen in het belastingstelsel moet het land aantrekkelijk gemaakt worden voor met name buitenlandse investeringen.

Gajadien sprak tijdens de behandeling in het parlement van de ontwerpwet Fiscale Jurisdictie. Bij deze wet gaat het erom dat bevestigd wordt, dat de Surinaamse overheid bevoegd is belastingen te heffen over het geografisch gebied waarover zij soevereine rechten heeft. Naast het gebied te land en de territoriale wateren met de aansluitende zone, gaat het om de 200 mijl Exclusieve Economische Zone (EEZ) en daarop aansluitende continentaal plateau. Het bij wet bevestigen van de bevoegdheid van de Surinaamse overheid om belastingen te heffen over dit gebied op zee is van groot belang met het oog op de ontwikkelingen in de olie- en gasindustrie. Maar, ook met het oog op economische activiteiten op het gebied van zeevisserij is deze wet van groot belang.

Aantrekkelijker maken

Als het om activiteiten gaat in de olie-en gasindustrie zegt Asis Gajadien, dat het om massieve investeringen gaat. Er gaat heel veel geld mee gemoeid. Indien Suriname niet in staat is via belastingheffingen maximaal profijt daaruit kan halen, loopt het land veel inkomsten mis. Voor wat betreft het aantrekken van investeringen in de olie- en gasindustrie zullen belastinghervormingen het land aantrekkelijker moeten maken ten opzichte van landen in de regio, met name Guyana. Suriname kent een vennootschapsbelasting van 36%, terwijl Guyana een gedifferentieerd stelsel heeft van 25% voor non-commerciële ondernemingen, 40% voor commerciële ondernemingen en 40% voor de telecom sector. Inkomstenbelasting in Guyana ligt tussen 28 en 40%, en in Suriname ligt dat tussen 0-38%. Suriname kent 25% dividendbelasting en in Guyana is dat 0%. Suriname int jaarlijks aan dividendbelasting nog geen SRD 2 miljoen. 

Gajadien vraagt zich af of, gelet op deze geringe belastingopbrengsten. de dividendbelasting gehandhaafd moet blijven. Volgens hem is het voor een investeerder niet aantrekkelijk om naast het betalen van 38% inkomstenbelasting ook nog dividendbelasting te moeten betalen. In de praktijk hanteren bedrijven boekhoudkundige constructies waardoor ze nauwelijks of geen dividendbelasting hoeven af te dragen. 

Guyana kent de zogeheten withholding taks, een soort bronbelasting. Het gaat hierbij om belasting die betaald moet worden bij overmaking van geld naar het buitenland. Suriname kent deze vorm van belasting niet. Gajadien is van oordeel, dat de regering belastinghervormingen spoedig doorvoert, in elk geval ruim voordat de olie-multinationals hun Final Investment Decision (FID) zal hebben genomen. Elke belastinghervorming daarna zal daarna op mogelijke tegenstand stuiten.

SS

error: Kopiëren mag niet!