Directeur Belastingdienst gehoord in strafzaak tegen Jean Mixon 

Bij de voortzetting van de strafzaak tegen ondernemer Jean Mixon, meergenoemd Saya, werden gisteren,maandag 30 januari, twee getuigen, waaronder de directeur van de Belastingdienst verhoord.

Uit het strafdossier blijkt, dat het onderzoek een aanvang nam nadat Belastingdienst-directeur Ismael Kalaykhan een schrijven richtte aan de procureur-generaal, waarin hij een prominente van de Douane bijzonder criminaliseert. Op vragen van de advocaten Irvin Kanhai en Chandra Algoe kon Kalaykhan geen zinnig antwoord geven waarom hij deze kwestie van onderfacturering niet zelf had afgehandeld. Kalaykhan beweerde plotseling dat het beleid is gewijzigd en dat onderfacturering nu als een strafzaak wordt behandeld.

Op vragen van Algoe waar dit beleid is gepubliceerd, kon Kalaykhan eveneens geen zinnig antwoord geven. 

Kalaykhan beweerde, dat hij de keuze had de zaak zelf af te handelen middels een boete of de procureur-generaal aan te schrijven. Op vragen van Algoe of hij bekend is met de Scheepvaartwet en de Wet Tarieven en Invoerrechten, erkende hij deze te kennen. Algoe vroeg of hij ook weet dat deze wetten speciale wetgeving zijn en hierdoor boven het commune strafrecht gaat, meende Kalaykhan de rechter te vragen of hij overhoort wordt. “U moet de vraag beantwoorden. U bent jurist. Weet u  of een speciale wetgeving voorrang heeft boven een algemene wetgeving?”, herhaalde Algoe. Kalaykhan meende dit wel te weten, maar kon niet aangeven waarom hij deze kwestie niet zelf afhandelde. 

Evenmin kon hij aangeven waarom hij ongeverifieerde criminaliserende app-berichten over de douaneleiding geloofwaardig genoeg vond om dit in een schrijven te vermelden, zonder enig eigen onderzoek. 

Bij voortzetting van het verhoor kwam Kalaykhan ernstig in aanvaring met advocaat Derrick Veira die de douanier Jeffrey C. bijstand verleent. Terwijl Kalaykhan beweerde, dat het beleid was gewijzigd en onderfacturering nu strafrechtelijk wordt afgehandeld, haalde Veira een schrijven van Kalaykhan tevoorschijn waaruit blijkt, dat hij na de zaak van Mixon nog zaken met een boete heeft afgehandeld. Hiermede Kalaykhan geconfronteerd, bleef hij het antwoord schuldig. 

Saya werd 7 oktober met veel machtsvertoon van de politie bij zijn bedrijfspand aan de Hofstraat aangehouden. Aan Saya wordt valsheid in geschrifte, oplichting van de Staat Suriname en money laundering ten laste gelegd. Strikt genomen wordt hem verweten dat hij een voertuig, Aston Martin Vantage V12, heeft geïmporteerd en dat daarbij onder gefactureerd is. In dit kader waren ook twee douaneambtenaren aangehouden. Inmiddels zijn alle verdachten in zaak in vrijheid gesteld.

Deze zaak wordt op 14 maart voortgezet, dan zullen drie onderzoeksambtenaren worden verhoord. 

error: Kopiëren mag niet!