Volksgezondheid schenkt anti-Covid goederen aan Surinaamse studenten op Cuba 

Zaten de studenten daar nu op te wachten…?

Het ministerie van Volksgezondheid heeft handschoenen, chirurgische en FP2 maskers, schorten en handsanitizers gestuurd naar de Surinaamse studenten die studeren op Cuba. Deze goederen zijn, zo bericht Volksgezondheid deze week in een uitgebracht persbericht, voor de handhaving van de veiligheid van deze studenten in verband met stijgende Covid-19 gevallen. 

Velen in de samenleving zullen zich bij het lezen van dit bericht afvragen of de studenten op Cuba daar nu werkelijk op zaten te wachten? Is financiële ondersteuning niet van meer belang voor ze?

De goederen zijn afgelopen zondag overhandigd aan de studenten in Cuba op de ambassade in Havana.

Minister Amar Ramadhin, die in oktober 2022 op bezoek was bij deze studenten, kreeg toen van de studenten te horen wat hun ervaringen zijn en wat allemaal nodig is voor een goede studie aldaar. Ramadhin was bijzonder onder de indruk van de studie discipline van de jonge Surinamers en gaf zijn woord alles eraan te doen vanuit het ministerie voor deze studerende Surinamers, zo werd destijds bericht.

Ramadhin heeft intussen de eerste zending gestuurd zoals beloofd en volgens de bewindsman zal het niet hierbij blijven. De studenten zullen de nodige ondersteuning krijgen zolang het past binnen het gezondheidsbeleid.

Recentelijk heeft ook de goedkeuring plaatsgevonden voor het continueren van de studielening via de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB), waardoor de studenten ook garanties hebben voor de continuïteit van de studie.

Opmerkelijk

De zending goederen, en met name om welke goederen het gaat, is toch ietwat opmerkelijk te noemen. Immers, toen minister Ramadhin in oktober vorig jaar een bezoek bracht aan de studenten, lieten zij de bewindsman weten weten wat ze zoal nodig hebben voor een goede studie op Cuba en dat waren geen anti-Covid producten.

Medio september vorig jaar had ook minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) de studenten al bezocht en toen lieten zij ook al weten problemen te hebben met de aanschaf van voedingsmiddelen. Ramdin heeft toen toegezegd de mogelijkheid te bespreken met Fly Allways voor het versturen van voedselpakketten “tegen een redelijke prijs”

De studenten hebben toen ook hun bezorgdheid geuit over het uitblijven van onderhoudsgelden. Het ging om 1.500 euro per student op jaarbasis. Er was een betalingsachterstand van drie jaar.

Minister Ramdin liet de studenten weten, dat die kwestie “zo snel als mogelijk” onder de aandacht van zijn collega van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), Marie Levens, zou worden gebracht zodat de studenten op korte termijn tenminste onderhoudsgelden voor een jaar konden ontvangen.

Niet duidelijk is of de studenten inmiddels alle onderhoudsgelden hebben ontvangen.

Maar, zijn producten ter bescherming tegen Covid-19 nu echt de producten die de studenten nodig hebben voor een goede studie? En, zijn die producten ook niet voorradig en voorhanden op Cuba? De redactie van Dagblad Suriname heeft deze vraag voorgelegd aan minister Ramadhin, maar vooralsnog geen reactie mogen ontvangen. Ook werd hem de vraag gesteld of ooit voedselpakketten via Fly Allways naar de studenten op Cuba zijn gevlogen. Ook deze vraag is nog niet beantwoord.

PK

error: Kopiëren mag niet!