Meerderheid bevolking tegen samenwerking VHP en Indiase BJP 

Het merendeel van de mensen die een poll op de website van van Dagblad Suriname hebben ingevuld, zijn tegen een aangekondigde samenwerking tussen de coalitiepartij VHP en de Indiase grootmacht BJP. Op de vraag; ‘Vindt u het goed, dat de VHP een samenwerking aangaat met de BJP (Bharatiya Janata Party) in India?’ vinkte bijna de helft van het aantal stemmers de optie ‘Nee’ aan. De resultaten zijn als volgt: Nee (46%, 634 stemmen). Ja (28%, 388 stemmen) en Interesseert mij niet (26%, 362 stemmen). Het totaal aantal stemmers was 1.384. 

De VHP, waarvan president Chan Santokhi voorzitter is, wil gaan samenwerken met de regerende Indiase Bharatiya Janata Party. De BJP is een rechtse nationalistische partij die momenteel de grootste is in het Indiase parlement. Dat had VHP-voorzitter meegedeeld op de 74e verjaardag van de oranje partij op 16 januari. Volgens de president moet de VHP lering trekken uit de discipline van de BJP. Premier Narendra Modi van India is afkomstig van de BJP. In de regeerperiode van president Bouterse ging de NDP een samenwerking aan met de Chinese Communistische partij. 

Documentaire Modi

India heeft het uitzenden van de BBC-documentaire India: The Modi Question verboden. In de documentaire wordt het optreden van de huidige premier Narendra Modi tijdens de hevige religieuze rellen in Gujarat in 2002 bekritiseerd. Hij was in die periode de regeringsleider van die deelstaat. Ook heeft de Indiase regering aan Twitter en YouTube opdracht gegeven om video’s en links naar de documentaire te verwijderen. In de BBC-documentaire wordt Modi “rechtstreeks verantwoordelijk” gehouden voor de religieuze rellen in Gujarat waarbij zeker duizend mensen, voornamelijk moslims, om het leven kwamen.

Een onderzoeksteam van het Indiase Hooggerechtshof, dat de rol van Modi bij het geweld onderzocht, concludeerde in 2012 dat er geen bewijs was gevonden om Modi te vervolgen. Twee jaar later werd Modi beëdigd als premier van India. Daar voert hij een hindoe-nationalistische koers, die geregeld op weerstand stuit bij minderheden in het land, aldus de Nederlandse omroep NOS.

error: Kopiëren mag niet!