Zal de gewijzigde Petroleumwet de FID versnellen in Suriname? 

De industrie vraagt ​​al maanden wanneer er een definitieve investeringsbeslissing (FID) voor Block 58 in Suriname zal worden genomen. Maar, er is vooralsnog geen duidelijke indicatie daarvoor. Er is echter gespeculeerd en er zijn meningen over waarom er vertraging is opgetreden. De fiscale voorwaarden van Suriname met betrekking tot zijn olie-winstdeling overeenkomst en de Petroleumwet waren enkele van de factoren waarvan werd aangenomen dat ze bijdroegen aan de vertraging van de FID. Maar, Suriname heeft onlangs haar Petroleumwet geactualiseerd en bijgewerkt, zo schrijft de nieuwswebsite OilNow. De nieuwe wet werd vorig jaar aangenomen en ingevoerd per 1 januari 2023. 

Dus wat gaat er nu gebeuren?

Suriname hoopte dat Blok 58 het succes zou nabootsen van het Stabroek-blok in Guyana. Block 58, gecontroleerd door Total en Apache, heeft grote ontdekkingen gehad. Vijf tot nu toe sinds 2020. En hoewel het weinig is, heeft het voldoende ophef veroorzaakt om de interesse van investeerders te wekken. De vijf ontdekkingen van Blok 58 zijn in Maka Central, Kwaskwasi, Sapakara, Keskesi en Krabdagu. Kwaskwasi wordt een reus genoemd in het Guyana-Suriname bekken, waarbij analisten het vergelijken met Exxons Liza-vondst in het Stabroek-blok. De niet-commerciële ontdekking bij de Keskesi South-1 put was ontmoedigend voor Total. Maar Krabdagu bracht hernieuwde hoop en opwinding over de andere vooruitzichten van het Blok. Maar, dit was nog steeds niet genoeg om een ​​FID te krijgen, zo lijkt het.

Vertraging 

Total’s Chief Executive, Patrick Pouyanne, schreef de vertragingen toe aan een “gebrek aan vertrouwen in het begrijpen van de tot nu toe ontdekte reservoirs. Dit veroorzaakt door een discrepantie tussen wat seismische gegevens laten zien en de resultaten van de putten.”

In Guyana was exploitant ExxonMobil slechts twee jaar na de eerste ontdekking bij Liza 1 naar FID overgegaan, en twee jaar daarna volgde de olieproductie op de voet, met de start in december 2019. Nu heeft het land twee projecten in uitvoering, en nog een dat is voor 93% voltooid en ligt op schema voor de opstart. Een vierde zal tegen 2025 online komen, voor de vijfde wordt goedkeuring gevraagd terwijl er wordt gesproken over de zesde en zelfs de zevende.

error: Kopiëren mag niet!