Militairen brengen ruim 250 granaten uit WO-II en Binnenlandse Oorlog tot ontploffing

Surinaamse militairen hebben donderdag 19 januari in samenwerking met Franse militairen ruim 250 niet ontplofte projectielen vernietigd in het O.P. Savanne (Ondersteunings Peloton). Het gaat om projectielen die dateren uit de periode van de Tweede Wereldoorlog (WO-II) en de Binnenlandse Oorlog. 

De granaten zijn jaren in het gebied blijven liggen en zorgden voor enorm gevaar, zo bericht het ministerie van Defensie maandag 23 januari.

Minister Krishna Mathoera van Defensie, legerbevelhebber kolonel Werner Kioe A Sen, directeur Sherif Abdoelrahman en de Franse defense attaché luitenant-kolonel Jean-Marc Moulin hebben een deel van de vernietiging bijgewoond.

De delegatie liet zich informeren over hoe te werk is gegaan, de risico’s en vervolgstappen die moeten worden genomen. “We zijn ontzettend dankbaar dat ook dit gebied nu veilig is gemaakt”, benadrukte minister Mathoera. 

Deze operatie is volgens Defensie voor beide landen van enorm belang aangezien het terrein in de toekomst gebruikt zal worden voor gezamenlijke trainingen. 

Hoewel dit gebied veilig is gemaakt, bestaat de kans dat er nog soortgelijke projectielen liggen op naastliggende terreinen. Aangezien het om militair gebied gaat wordt vanwege de veiligheid een beroep gedaan op personen om dit gebied niet zonder toestemming te betreden.

error: Kopiëren mag niet!