Volksgezondheid: BOG rapporteert stijgende lijn Dengue-infecties

Afgelopen dagen zoemde het al rond in de samenleving: er is een muskietenplaag. En dat rondzoemen lijkt zaterdag te zijn bevestigd door een persbericht van het ministerie van Volksgezondheid, waarin wordt medegedeeld, dat het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) de afgelopen tijd een stijging van het aantal positieve laboratorium bevestigde dengue infecties heeft geconstateerd. De positieve gevallen zijn vooral in Paramaribo-Noord en Kwatta. 

Het denguevirus wordt overgedragen door muggen die overdag steken.

De incubatieperiode voor het denguevirus ligt tussen de 3-14 dagen (meestal 4-7), na een beet van een geïnfecteerde mug. Het merendeel van de denguevirus infecties verlopen zonder ziekteverschijnselen. Niet-ernstige denguevirusi nfecties worden gekenmerkt door de volgende symptomen:

  • Plotseling optredende koorts (tot 41 °C) met koude rillingen;
  • Hoofdpijn, met name achter de ogen;
  • Spier- en gewrichtspijn;
  • Algehele malaise;
  • Misselijkheid;
  • Braken;
  • Hoesten;
  • Keelpijn.

Indien men deze klachten ervaart, is het noodzakelijk naar de dokter te gaan. Indien de symptomen erger worden, dan moet men direct naar de arts aan. Indien men dengue heeft opgelopen dan kan men voorkomen dat anderen besmet worden door (alsnog) zelf anti-muskieten middelen te gebruiken (lotion, gel of spray), bedekkende kleding te dragen en ook overdag onder de klamboe te slapen.

Niet-ernstige denguevirus infecties herstellen na een aantal dagen tot een week. Mensen kunnen meerdere malen dengue krijgen.

De beste manier om dengue te voorkomen is om broedplaatsen op te ruimen en watervoorraden af te dekken, zoals waterhoudende voorwerpen (vazen, bloempot onderzetters, fonteinen, autobanden, kapotte dakgoten, oude wasmachines en dergelijke) en ervoor te zorgen dat men niet geprikt wordt door muskieten. 

Het ministerie van Volksgezondheid en het BOG houden de situatie goed in de gaten om een dengue epidemie te voorkomen.

Het ministerie van Volksgezondheid vermeldt niet om hoeveel dengue-infecties het gaat en ook niet of het BOG overgaat tot het inzetten van ‘spuitwagens’ in bepaalde wijken en buurten om muskieten met gif te doden.

error: Kopiëren mag niet!